- hirdetés -

A nyár kezdete egy színes és kalandos időszak a Természet naptárában. A színeket a mezei virágok és az utolsóknak hazaérkező madaraink, a kalandokat az újonnan világra jött kis életek megpróbáltatásai jelentik.

A mostanság nyíló pipacs és szarkaláb a legismertebb a határt díszítő mezei virágok közül. Talán kevesen tudják, hogy a kék színű búzavirággal és lenvirággal együtt ezek a számunkra kedves növények valójában gyomok. Éppen ezért, azokon a helyeken lehet velük – akár tömegesen is –
találkozni, ahol valamilyen okból nem kezelték gyomirtó szerrel az adott területet. Sok helyen sárgállik még a repce, valamint most virágzik az akác, a bodza és a vadrózsa is. Igazi színkavalkád néhol a környék!

Vándormadaraink közül a melegkedvelő fajok is hazatértek, a búbos bankák után megérkeztek a gyurgyalagok, a szalakóták és persze a sárgarigók is. Mind csupa színpompás madár!

Sok emlősállat és madár pedig már a kicsinyeit nevelgeti. Az új kis életek számos nehézségnek vannak kitéve, a szélsőséges időjárás, a ragadozók és sokszor mi emberek is veszélyeztetjük őket. Ilyenkor találkozhatunk frissen született őzgidákkal is. Nagyon aranyosak a foltos rejtő színűkkel, és bár elárvultnak tűnhetnek, fontos hogy ne érintsük meg őket! Biztosak lehetünk abban, hogy a mamája a közelben van, de ha emberszagot érez a gidáján, akkor bizony könnyen elhagyhatja. A madárfiókák közül is sokakat gondoz még a szülőmadár a fészek elhagyása után is. Őket se háborgassuk, a hangjuk alapján találja meg őket a felnőtt madár és hordja nekik még a táplálékot ameddig szükséges. Igazán érdemes most járni egyet a környéken, rengeteg a látnivaló! Az emlékezetes találkozásokról pedig akár telefonnal is készíthetünk fotót!

Mozduljunk ki egy kicsit a városból, lessük meg, ahogyan a tavasz átadja helyét a nyárnak! Nyitott szemmel, és nyitott szívvel, természetesen!

Fotók és szöveg: Palcsek István

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.