- hirdetés -

Több évnyi emléket ölelnek fel az Orosházi Baromfifeldolgozó cég egykori Brigádnaplói. A több kötetből álló sorozat már egészen az 1970-es évektől nyomon követi az akkori brigádéletet, az eseményeket, a teljesítéseket, a nyaralásokat.

Rengeteg fotó és képeslap színesíti a Barnevál Brigádnaplóit. Az 1970-es években Tyereskova, majd Dózsa György és a 80-as évek végére József Attila szocialista brigád nevű csapat, emlékek egy halmazát hagyta hátra az utókornak a piros kötéses naplókban.

– Vállaljuk, hogy brigádunk 180 társadalmi munkaórát teljesít. Vállaljuk, hogy a brigád tagjai igazolatlanul a munkából nem hiányzanak. Vállaljuk, hogy részt veszünk a vállalati üdülő építésében, amennyiben erre igényt tartanak. Részt veszünk a vállalati és tömegszervezeti rendezvényeken. Egy alkalommal kiránduláson veszünk részt a brigád tagjaival és a családtagjaikkal – szól az 1981. évi Dózsa György brigád vállalási szerződése.

A kézzel írt emlékek között névnapi köszöntések, eseményekről való megemlékezések szerepelnek, mint például a május 1-i ünnepi felvonulás, és az előtte való díszítés.

– Május 1-jére készülve brigádunk teljes létszámmal részt vett a dekorációk elkészítésében, gyárunk szépítésében és az azt követő ünnepi felvonuláson. Tóth Sándor brigádtagunk a felvonulás ideje alatt a városi díszemelvényen foglalt helyet. Kovács György brigádtagunk jó munkáért példamutató közösségi tevékenységért „Kiváló dolgozó” ktünetésben részesült, melyhez minden brigádtagunk gratulált – írja a visszaemlékezés.

A brigád életnek köszönhetően az akkori dolgozók több városban is jártak. Volt olyan, aki ennek köszönhetően láthatta például a Balatont életében először. Egy egykori dolgozó elmondta, voltak ugyan, akik nem szerették annyira ezt az életet, de véleménye szerint egy nagyon összetartó közösség voltak, és mindig segítettek egymásnak. Olyan programokat szerveztek, olyan emberekkel találkozhattak, amely enélkül nem sikerült volna. Ilyenek voltak például a Hofi-estek, vagy Korda György koncertje az Express együttessel.

Egy napló több évet ölel fel. Az események között meghatározóak voltak a nőnapi rendezvények, a társadalmi munkából adódó almaszedés, szőlőszüret, vagy borárusítás. A fontos történelmi eseményekről is megemlékeztek, valamint külön bejegyzés szólt arról a napról, amikor Gulyás Mihály kiadta könyvét a cég történetéről 1987-ben. Néhány bejegyzésben már Kutni Józsefnek a mostani Green-Divízió igazgatójának neve is feltűnik.

A Brigádnaplók érdekes emlékeket tárolnak, jegyet az egykori Partizán moziból, ballagási és esküvői meghívókat, régi bélyegeket, sőt még egy dísztáviratot is. Rengeteg képeslap eleveníti fel a a családi nyaralásokat és az ünnepeket egyaránt.

Fotók: Horváth Bence

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.