- hirdetés -

A mai nappal az Európai Unió tagországaiban életbe lépett tilalommal azt kívánják megakadályozni, hogy a fiatalok rászokjanak a dohányzásra. Ezzel a rendelkezéssel megszűnt minden ízesített cigaretta forgalmazása.

Még 2014-ben született döntés a különféle ízesítésű cigaretták és vágott dohányok értékesítésének tiltásáról. Magyarországon első körben a kapszulával ellátott, a köznyelvben csak pattintós vagy kattintós cigarettaként ismert termékek szűntek meg 2017-ben. Ezek egy része a szűrőben elhelyezett kapszulák elroppantása után gyümölcsös ízűvé tette a terméket. Ezzel egy időben megszűntek a gyümölcs ízesítésű cigaretták, valamint azon eszközök forgalmazása, melyek a sima dohányterméket alakították más aromájúvá.

Az Európai Unió tagországaiban 2020. május 20-tól kezdődően már a mentolos dohánytermékek sem forgalmazhatók. A tilalom célja, hogy visszaszorítsák az unió dohányosainak számát, első sorban a fiatalok és a hölgyek által kedvelt aromás termékek beszüntetésével.

A dohányforgalmazás jelentős változásokon ment át az elmúlt évtized során, jelentős áremelkedéssel, a csomagolások átalakításával. A tilalom érinti az elektromos cigarettákhoz használt e-folyadékokat is, forgalomba nem kerülhet az eddig igen széles választékban kapható ízesített utántöltő folyadék. A rendelkezések egyedül a szivarokra és a szivarkákra nem vonatkoznak, ezen termékekből továbbra is kapható aromásított verzió.

A dohányzás okozta betegségek továbbra is vezető halálozási oknak számítanak Magyarországon.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.