- hirdetés -

Mint mindent, a Nagy Gyula Területi Múzeum terveit és munkáját is befolyásolta a koronavírus-járvány. Hamarosan nyit a virtuális kiállításuk és a veszélyhelyzet után új programokkal is készülnek.

A városalapításhoz kötődően egy könyvbemutatót terveztek a múzeum munkatársai, de a kialakult helyzet miatt majd csak ősszel lesz lehetőségük bepótolni. Ezen kívül csúsznak a tavaszi, illetve nyári kiállítások is és az már biztos, hogy nem tartják meg a múzeumok éjszakáját sem.

Idén elmarad a múzeumok éjszakája (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

A veszélyhelyzet idején ugyan az intézmény látogatókat nem fogadhatott, de az élet nem állt le. Józó Tamásné megbízott igazgató elmondta, hogy a múzeum életét a gondozására bízott gyűjteménnyel kapcsolatos feladatok határozzák meg.

– A kialakult helyzetben azok a munkák kerültek előtérbe, amelyek eddig a napi teendők mellett nem fértek bele a mindennapi feladatok körébe. A digitalizálást a szakkönyvtárunkban el tudtuk kezdeni. Miután ez egy zárt könyvtár, csak kutatók férhetnek hozzá, a digitalizálás befejeztével a könyvek tartalma is kereshetővé válik, ami jelentős előrelépés esetükben. Természetesen minden telephelyünkön rendet kellett tartani, így a kinti munkák nem álltak le, azokat folyamatosan ellátták a kollégák – mondta Józó Tamásné.

Ezen kívül igyekeztek más megjelenési formát keresni, így készült el első virtuális tárlatuk a Thék Endre Emlékkiállításhoz kapcsolódóan, amely napokon belül láthatóvá válik az intézmény honlapján.

Igaz még nem látogatható a múzeum, de hamarosan nyitnak egy virtuális kiállítást (Archív fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A Múzeum és a Képtár lépcsőire is felhelyeztük a csúszásgátló szalagokat, ami a későbbiekben a látogatók nagyobb biztonságát szolgálja – tette hozzá a megbízott igazgató.

Megtudtuk, a veszélyhelyzet után új programokat terveznek a helyieknek, hogy pontosan mit, arról később tájékoztatják a közvéleményt.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.