- hirdetés -

Az I. Világháborúban elesett katonák emlékének adózva alkották meg a Hősök szobrát, még 1927-ben. Az idén 93 éve felállított szobor azóta is töretlenül hirdeti a katonák hősiességét. Ezúttal Gabnai József osztott meg egy személyes történetet az alkotással kapcsolatban.

A szobor lábazatánál lévő címerpajzs fölül 1945-ben lefűrészelték a Szent Koronát ábrázoló részt. Ez adja Gabnai József történetének alapját, mely az 1990-es években folytatódik, amikor az Orosházi Baromfifeldolgozó Vállalat TMK-művezetőjeként dolgozott.

– A hangosbemondón keresztül hallottam, hogy Gabnai Józsefet várják a kettes portán. Ilyen előfordult máskor is, hát kimentem. Nagy meglepetésemre Soós Béla, az akkori városi főkertész várt rám. Elmondta a pajzs és a korona rövid történetét és azt, hogy őt megbízták azzal, hogy állíttassa vissza. A korona ugyanis akkoriban került elő újra – idézte fel.

1927 óta hirdeti a szobor az I. világháborúban elesett katonák hősiességét (Fotó: Palcsek István)

Soós Bélának akkor azt mondták, hogy ha valaki meg tudja csinálni ezt a munkát, az csakis Gabnai József lehet. A szoborrész összeolvasztása és újraöntése ugyanis horribilis összegbe került volna, valamint elvesztette volna eredetiségét. Gabnai József ezért gyorsan munkához látott.

– Azt tudtam, hogy az egész szobor bronz. Szükségem volt erre a bizonyos koronarészre, így élesvágóval vágtam ki belőle egy darabkát egy kevésbé feltűnő részéről. Fontos volt, hogy rájöjjek, meg tudom-e olvasztani és keményforrasztással helyrehozni – tette hozzá.

A munkát autogén hegesztéssel végezte.
– Három hegesztőkocsit húztunk oda, kettővel melegítették, a legnagyobb kilences égőszárral. Nem akartam, hogy az alkotás elrepedjen, ezért ezt már előre átgondolva a Barnevál kovácsműhelyében csináltattam parazsat és abba beleágyaztam. Egy jó nagy egyengető lapon ki lett hézagolva. Két pisztollyal melegítettük, bőrköténnyel, bőrkesztyűvel felszerelkezve, mert sugározta a meleget rendesen – mesélte.

Gabnai József részletesen elmesélte, hogyan állította helyre a koronarészt (Fotó: Palcsek István)

Mint mondta, amikor elkészült a korona, először betemette meleg salakkal, hogy ebben hűljön ki másnapra. Amikor kihűlt, még megköszörülte a felületét, hiszen szerette volna, ha a lehető legszebb állapotában kerül vissza a helyére.
– Azóta természetesen már összeoxidálódott a szobor többi részével, de amikor elkészült, akkor sokkal fényesebb volt a csiszolástól, köszörüléstől – tette hozzá.

Ezt követően átadta a kész művet, melyet rövidesen fel is szereltek. A szobor így azóta is ismét méltóképpen, eredeti formájában őrzi a hazájukért életüket adó hősök emlékét.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.