- hirdetés -

A vírus miatt az áprilisra és májusra foglalt utak, nyaralások elmaradtak, viszont most, a járvány elleni védekezés következő szakaszába lépve újra tervezni kezdenek az orosháziak.

– Bízom benne, hogy ha késve is, de elindulhatunk. Vágynak az emberek az utazásra. Elmaradtak az áprilisi utak, és még el fognak maradni a májusi és a júniusi nyaralások is, de nagyon remélem, hogy júliustól kezdődően útnak indulhatunk – kezdte az egyik helyi utazási iroda vezetője, Nagy Lászlóné Teréz.

Az utazni vágyók nem csak belföldben gondolkoznak, hanem a mindig is nagy népszerűségnek örvendő tengerparti üdülőhelyek iránt is érdeklődnek.
– Az első ijedtség több lemondást hozott, de most már, hogy jobb hírek érkeznek a nagyvilágból a járványt illetően, inkább az időpont-módosítás vált jellemzővé, nem pedig a lemondás. Az emberek biztosra mennek, és későbbre teszik az indulás napját. Nálam még mindig Görögország a legnépszerűbb. Csodás a tengerpartja, elérhető távolságra van, de mégis elég messze ahhoz, hogy az ember ki tudjon teljesen kapcsolni, miközben élvezi a napfényt – folytatta.

A kedvelt úti célok ugyanazok maradtak (Fotó: Palcsek István)

Az idősebbek is el mernek indulni

Nagyné Terike elmondta, tapasztalatai szerint az idős, veszélyeztetett korosztály sem mond le az idei üdülésről.
– Az idősebbek minden évben augusztus végén, illetve szeptemberben, az őszi időszakban utaznak. Nálam eddig senki sem mondta vissza az útját. Addig még sok idő van hátra, így mindenki a legjobbakat reméli – emelte ki.

Az utazási iroda vezetője azt tapasztalja, nagyon sokan szeretnének még idén legalább egy hetet nyaralni. Így valószínűleg a július és augusztus hónapok telt házasak lesznek.
– Korábban már május végétől elindult a szezon a tengerparton. Mivel most a turistaszezon kezdte csak júliusra tehető, így augusztus végén last minute utakra nem számíthatunk. Az árak is valószínűleg emelkedni fognak az Euró változásához igazodva – folytatta Nagyné Terike.

Az emberek vágynak a külföldi utazásra (Fotó: Palcsek István)

Az utazási utalvánnyal nem veszíthet

Két tényező is negatív irányba befolyásolja viszont a foglalásokat, az egyik, hogy sokan szabadság terhére tartózkodtak otthon az elmúlt másfél hónapban, a másik pedig, hogy többen – ha csak ideiglenesen is – de elveszítették a munkahelyüket.

Nagy Lászlóné Teréz elmondta, két megoldás létezik azok számára, aki lefoglalták az útjukat, de mégsem tudnak ebben az évben elutazni. Az egyik, hogy visszakérik a befizetett előleget, ebben az esetben azonban az utazásszervező iroda az utazási feltétében meghatározottak szerint fog eljárni, ami az előleg egy részének levonással járhat. A másik lehetőség esetén viszont biztosan nem veszít az utas egy forintot sem. Ha ugyanis a befizetett összeget utazási utalványra váltja, akkor azt teljes egészében felhasználhatja a jövő évi utazására, vagyis nincs vesztesége.

Az utazási iroda vezetője bízik abban, hogy az olyan közkedvelt úti célok, mint Egyiptom, a Török Riviéra, Olaszország, Spanyolország vagy Horvátország turisztikai céllal hamarosan látogathatók lesznek. Elmondta, az ázsiai utak leginkább télen népszerűek, és reméli, addigra már gond nélkül tud oda is utaztatni.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.