- hirdetés -

Iványi László, katolikus esperesplébánossal beszélgetve került szóba, hogy a koronavírus az egyházi szolgálatok szinte mindegyikébe beleavatkozott. Kérésünkre néhány gondolatban összefoglalta a változásokat.

– Nem lehet mindent megoldani a neten – kezdi a népszerű katolikus pap. Az istentiszteletet felveszi a városi televízió – köszönet érte – a hívek pedig megnézhetik, de vannak szép számmal olyan dolgok, melyeket kizárólag személyesen lehet intézni. Hogy csak néhányat említsek, ilyen például a gyónás. Ez most szünetel. Misék elején van egy úgynevezett bűnbánati rész. Itt aki belenéz a lelkébe és nem súlyos bűnöket lát, az ott megbánja magában és kap egy általános feloldozást. Egyelőre semmi hír nincs arról, hogy mikor lehet újra a megszokott módon élnünk. Ez a mostani helyzet rossz nekünk, de rossz a híveknek is. Természetesen tiszteletben tartjuk a szabályokat és tudjuk, hogy az egészség megőrzése az első, de nagyon várjuk már a végét – mondja el Iványi László atya.

Még jó ideig nem láthatunk ilyen esküvőket (Fotó: delmagyar.hu)

Az esperesplébános rendszeresen járt ki a beteg hívekhez, akik nem tudtak eljutni a templomba, most ez a szolgálat is szünetel. A temetés, esküvő megtartható, de itt is komoly szigorításokat, szabályokat kell betartani.

– Sem a ravatalozóban, sem a ravatalozó előtt, csak a sírnál lehet búcsúztatni. A lehető legrövidebb formában, prédikáció nélkül. Még az is meg van határozva, hogy csak egyetlen bibliai olvasmányt idézhetünk. Az esküvőt épp meg lehet tartani, de szigorúan csak öt ember – a házasulandók, a két tanú és a pap – lehet benn a templomban – mondta.

A szentáldozás szintén szünetel, csak úgynevezett lelki, vágyáldozásban részesülhetünk, de nagyon remélem, hogy a nehéz időszak hamarosan elmúlik és minden orosházi hívő újra együtt a saját közösségében gyakorolhatja vallását – zárta a beszélgetést Iványi László.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.