- hirdetés -

Az orosházi és környékbeli gazdák számára is fontos időszakban járunk. Az egységes támogatási kérelmek beadási idejének közepén.

A szokásos ügymenetet ebben az évben jelentősen megnehezíti a járvány, illetve a vele kapcsolatos intézkedések. Boldogulnak-e a nagy munkával a falugazdászok? Erről kértünk tájékoztatást dr. Kulcsár Lászlótól, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) megyei elnökétől.

– Az idei évben a tavalyi adatok alapján várhatóan 9.200 db Egységes Kérelem (EK) benyújtását kezdeményezik nálunk az ügyfelek. Ezen felül több száz azon ügyfelek száma, akik a saját ügyfélkapujuk által nyújtják be a kérelmüket, a falugazdász „csak” szakmailag felügyeli azt. Számításunk szerint a megyében idén a ~14.000 db egységes kérelemből 9.500-at a falugazdászok felügyelik, ami 68%-ot jelent. A beadott terület várhatóan ~440.000 hektár körül fog alakulni, falugazdászokon keresztül ~165.000 hektárt igényelnek, ami 38% – sorolja az adatokat dr. Kulcsár László.

A számokból jól látszik, hogy jelentős munka áll a megyei falugazdász hálózat előtt, ugyanis átlagban, falugazdászonként 238 a beadandó területalapú támogatások száma. Erre a feladatra a rendelkezésre álló idő 04. 06 – 05. 15. között van, mely 27 munkanapot jelent. Az átlagot nézve egy falugazdász, egy munkanapján minimum 9 kérelmet kell, hogy benyújtson a határidőben történő teljesítés érdekében.

Idén már nem így történik. A falugazdászok főként telefonon segítenek (Fotó: boon.hu)

Jelentős terhelés előtt áll a hálózat, ráadásul az előző években jól működő gyakorlatok a koronavírus miatt fel kellett rúgni, ugyanis minimalizálnunk kell a személyes találkozás, illetve az ezáltal történő kérelembeadás lehetőségét. A megyében a kalkulációnk alapján átlagban a kérelmek 75%-át tudjuk benyújtani telefonon keresztül, ez ~ 7000 ügyfelet jelent. A maradék 2500 ügyfélnél szinte elkerülhetetlen a személyes ügyfélszolgálaton történő benyújtás – teszi hozzá az elnök.

Összességében elmondhatjuk, hogy a lehetőségekhez mérten a hálózat mind egészségügyileg (nem érkezett jelzés falugazdász megbetegedéséről), mind szakmailag felkészülten kezdte az Egységes Kérelem időszakot a kialakult rendkívüli helyzet ellenére. Amennyiben nem történik köztük megbetegedés, akkor az idei évben is sikerrel tudják abszolválni ezt az időszakot, nem lesz olyan gazdálkodó, akinek a kérelmét ne adnák be, vagy ne segítenénk őket a hiteles tájékoztatásukkal.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.