- hirdetés -

Karanténban is megünnepelte Orosháza születésnapját a város fúvószenekara. Igaz, hogy ötvenedik templomi hangversenyük elmaradt a koronavírus-járvány miatt, ők nem estek kétségbe, megoldották otthonaikból, hogy legalább egy szám erejéig hallhassuk a csapatot.

Amint az a zenekar honlapjáról kiderül, nagyon készültek a számukra jubileumi koncertre. Már a tavaly év végi, harmincadik szilveszteri hangverseny után elkezdték a felkészülést, karmesterük rögtön az első januári próbára vitte az új darabokat. Sok-sok jó zenéből válogathattak, lett volna mit gyakorolni.

Aztán a koronavírus mindent elképzelésüket keresztülhúzta.

A veszélyhelyzet miatt március 13-án próbáltak utoljára a kamarával, és persze szomorúak voltak, de még reménykedtek, hogy április 23-áig rendeződhet a helyzet. Azonban ahogy teltek a napok, bizonyossá vált, hogy a templomi hangversenyt nem tudják megtartani.

Megfogalmazódott hát a karantén videó ötlete.

Néhány napos ötletelés és szervezés után úgy döntöttek, Jacob De Haan Concerto D’amore című darabjából a finálét játsszák el. A zenét januárban osztotta ki karmesterük, Debreczeni Márk, a templomban lett volna a premier. Megkezdődött a szervezés: a karanténzenélésben jártasabb zenész barátoktól, hangmérnököktől, operatőrtől, vágótól, tévés szakembertől kértek tanácsot, hogyan csinálják, majd az infókkal felvértezve elkészült a felvétel használati utasítása, és belevágtak.

Otthon mindenki feljátszotta a megadott részt, ami korántsem olyan egyszerű, mint elsőre hangzik, mert nem mindegy, milyen fényviszonyok között, milyen szögben tartva a hangszert a mikrofon irányába, milyen távolságból készül a felvétel. A végére 40-féle hangsávot kellett összefésülni. Ezért aztán nem is csoda, hogy sok-sok munkaóra és hangsáv illesztgetés után született meg az Orosházi Fúvószenekar első karanténzenéje.

A fúvósok azt üzenik, hogy bár itt ott nem minden tökéletes, néha kicsit belassul, máshol kicsit begyorsul, de benne van a szívük és lelkük ebben az egy percben. Hallgassuk ilyen füllel!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.