- hirdetés -

Ez a jelmondata a Föld napjának, amelyet idén is április 22-én, de kicsit másként ünneplünk. Valós helyett leginkább virtuális események emlékeztetik az emberiséget, hogy nem zsákmányolhatjuk ki a bolygót, többet kell tennünk az élővilág, a természet védelméért. A Körös-Maros Nemzeti Park szakemberei is erre igyekeznek felhívni a figyelmet, nem csupán egy nap erejéig, hanem egész évben. Lengyel Györggyel beszélgettünk.

Ma ötven éve, hogy az Amerikai Egyesült Államok mintegy 20 millió lakója egy fiatal egyetemista, Denis Hayes kezdeményezése mellé állt. 1970. április 22-én tartották meg első ízben Föld napját a természeti környezet megóvása érdekében. Magyarország 1990-ben csatlakozott, azóta mi is különféle programokon vehetünk részt, amik nem csak izgalmasak, de hasznosak is.

A koronavírus-járvány miatt idén nem foghatunk össze, hogy kitakarítsunk egy parkot vagy összeszedjük a szemetet valamelyik út mentén, esetleg biciklire üljünk egy kerékpáros felvonuláson, csupán virtuális lehetőségeink vannak.
– A Körös-Maros Nemzeti Park (KMNP) honlapján folyamatosan frissülnek az online elérhető tartalmak, a legújabb a Föld napja kapcsán épp a komposztálás folyamatával ismerteti meg az érdeklődőket – tudtuk meg Lengyel Györgytől, a KMNP fehértói tájegységének vezetőjétől.

(Fotó: Körös-Maros Nemzeti Park / Lipták Judit)

A szakember hangsúlyozta, itt is érvényes a mondás, hogy „Sok kicsit sokra megy.”, ezért a háztartásunkban is tegyünk meg mindent a természet megóvása érdekében.
– Azt gondolnánk, hogy egymagunk keveset tehetünk, de ez nem így van. Ha sok millió otthonban odafigyelünk, az összeadódik, aminek már érezhető az ereje. Fontos az energiafelhasználás, a hulladékkezelés, a házunk körüli környezet védelme – emeli ki Lengyel György. – Utóbbira jó példa, ha segítünk a visszatért fecskéknek. Most elég száraz idő van, nekik pedig a fészkeik építéséhez, tatarozásához sárra van szükségük. Biztosítsuk ezt számukra és máris sokat tettünk értük – mutat rá, hogy apróságoknak is mekkora a jelentősége.

Hozzátette, erre nem csak a Föld napján kell gondolni, ezért is tartja a KMNP egyik legfontosabb feladatának a környezeti nevelést.
– Nálunk is több helyen találhatók tematikus tanösvények, bemutató helyek, emellett számos programot is szervez az igazgatóság, amelyek célja a természeti értékek megismertetése, a környezettudatosságra nevelés – mondja a szakember hozzátéve, az évnek ebben a szakaszában különösen fontos, hogy látogatóként is komolyan vegyük egy-egy terület fokozott védelmét. – Hiszen olyan védett és ritka fészkelő fajok vannak, amelyek érzékenyek zavarásra. A szikes tavat most különösen védeni, a nyugalmát biztosítani kell, épp ezért ilyenkor nem látogatható. Kiránduláskor ügyelni kell arra, hogy a kijelölt helyeken tartózkodjon mindenki, tehát semmiképp se a lezárt részen dobáljon frizbit a kutyájának – tájékoztat Lengyel György.

(Fotó: Palcsek István)

Ezzel együtt arra biztatja a természetet kedvelőket, hogy most ne, de a kijárási korlátozások lejárta után keressék fel a kardoskúti természetvédelmi területet, csak tartsák be az előírásokat.

A természet védelméért síkra szállók ötven éve is a mostanihoz hasonló célokat fogalmaztak meg, bár akkor a klímaváltozás, amely az idei évforduló témája, még csak távoli veszélynek vagy annak sem tűnt. Mára valósággá lett, és csak rajtunk múlik, hogy újabb ötven év elteltével is élhető környezetben ünnepeljük-e a Föld napját.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.