- hirdetés -

Sok sportolóhoz hasonlóan Zsiga Zsolt számításait is keresztülhúzta a március közepén kialakult rendkívüli helyzet, többek közt egy Isztambulban rendezett Európa-bajnokságot halasztottak már el a koronavírus miatt. Az orosházi karatemester addig sem tétlenkedik a tanulás mellett futással és edzésekkel tartja formában magát, melyekről videósorozatot is indított a Youtube-on.

– Igyekszem a legjobbat kihozni a helyzetből. Közel sem úgy néz ki egy napom, mint a kialakult helyzet előtt. Nincs meg a heti 10-12 edzés, nincs meg a suliba történő bejárás. Kicsit lelassultak most a napjaim, amit abból a szempontból nem bánok, hogy utol tudom érni magam – mesélt jelenlegi helyzetéről sensei Zsiga Zsolt.

A versenyek szempontjából nagyon szerencsétlenül alakult számára a jelenlegi helyzet. A februári magyar bajnokság az egyik egyetemi vizsgájával volt egy időben. Ezt az Európa-bajnokság követte volna március végén Isztambulban, a koronavírus helyzet azonban keresztülhúzta a számításokat. Egyelőre szeptemberre halasztották a kontinenstornát.

Sensei Zsiga Zsolt a jelenlegi helyzetben sem tétlenkedik (Fotó: OKKSZK)

– Sajnos azt kell mondjam, hogy még ez a szeptemberi időpont is kérdéses, akár felkészülés szempontjából, akár egyéb körülmények miatt. Most a kyokushin világában, ahogy szinte minden más sportágban nyomtak egy nagy pause-t és elég nehéz kitalálni, mikor lesz ennek vége. Az edzőtáborok véleményem szerint elúsztak. A júliusi, barcelonai fight tábor is szinte biztosan elmarad – mesélte.

Jelenlegi célja, hogy formában tartsa magát, ennek megfelelően az edzései is szinte teljesen átalakultak. Mint mondta, alkalmazkodnia kell és leleményesnek lennie, a jelenlegi tréningek eszerint folynak. Az alap kondi megtartása mellett elengedhetetlen száméra a futás, a magas intenzitású edzések mellett pedig a saját testsúlyos gyakorlatokat is igyekszik minél magasabb ismétlésszámban végrehajtani.

A meccsek helyét az edzések és a tanulás vették át

– Természetesen a sportágspecifikus gyakorlatok végzése is elengedhetetlen. A napi egy edzésre törekszem, hogy meglegyen, de persze az iskolai teendőimet sem hanyagolom, főként az évfolyamdolgozatom írásával és nyelvtanulással foglalatoskodom – tette hozzá.

A felkészülés mellett számos gyakorlatát vette fel videóra, mint mondta, ezzel egy régi tervét sikerült megvalósítania, ugyanis már régóta el szeretett volna kezdeni egy edzéseiről szóló videósorozatot.

– Most a helyzet megadta rá az időt. De pusztán ez nem volt elég, a barátnőm és a testvérem is egyre csak kérdezte, hogy „mikor, ha nem most”? Ha már ezekkel a videókkal, – amit egyébként a Jr. Zsiga Youtube csatornán megtalálnak az emberek – egy kicsit is tudok segíteni másoknak, az már félsiker. Természetesen szeretném vele kicsit a sportágamat, az egyesületünket és nem titkoltan kicsit a versenysportot is közelebb hozni az emberekhez. Újabb és tartalmilag minőségi, profi videókat szeretnék elkészíteni és közzétenni az elkövetkező hetekben – mondta.

Mint mondta, nehéz megmondani, mikor ér véget az adott helyzet. Épp ezért fontos a nyugalom és a higgadt fejjel történő gondolkodás. Persze könnyebb ilyenkor ezt mondani és nehezebb végrehajtani, de úgy gondolja a fölösleges pániknak nincs értelme.

– Alkalmazkodni kell az adott helyzethez és aszerint folytatni a munkát, hiszen a végtelenségig nem húzódhat. Az én célom, hogyha lemegy a járvány, újra megfelelő versenyformába tudjak lendülni és a magyar válogatott melegítőben büszkén és eredményesen tudjam hazámat és a városomat képviselni. Emellett az edzéstervek és személyi edzések folyamatos és profibb színvonalának növelése és az iskola befejezése is a terveim között szerepel – zárta le a beszélgetést a fiatal sportoló.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.