- hirdetés -

Egyre ismertebb a kézműves hústermékeket kedvelők körében a Gádorosi Húsműhely. A Giballa Titusz vezette csapat amellett, hogy kiszolgálja a helyi és környékbeli vásárlókat, egy ideje gasztronómiai megmérettetésekre is benevez, legutóbb a Hagyományok-Ízek Versenyre, amelyen szárazkolbász kategóriában a bronzérmet szerezte meg.

Ha valaki azt mondja tíz évvel ezelőtt Titusznak, hogy 2020-ban sikeres húsműhelyt üzemeltet majd, minden bizonnyal megmosolyogja az illetőt. Pedig neki lett volna igaza, hiszen a 2011-ben indult vállalkozás mostanra beérett, olyannyira, hogy épp a napokban költözik a korábbinál nagyobb üzletbe, hogy ki tudja szolgálni a növekvő igényeket.

A történet azért sem szokványos, mert Titusznak a házi disznótorokon szerzett tapasztalatokon kívül semmi köze nem volt a húsfeldolgozáshoz, szakmáját tekintve is egészben másban „kellene utaznia”.
– Műszaki diplomám van, Kecskeméten szereztem és egészen addig ezen a területen is dolgoztam, amíg meg nem szűnt a faluban a húsbolt. Akkor merült fel bennem, hogy – bár eleinte kicsit kényszervállalkozásként, de – nyithatnék egy másikat. Úgy gondoltam, hogy a szorgalom hiánya miatt nem volt az a bolt eléggé sikeres az utóbbi időben, hát kivettem a helyiséget és belevágtam – kezdi Titusz.

A munkatársak kezdetek óta segítik tapasztalataikkal a vállalkozást (Fotó: Pirer Katalin)

Eleinte az anyósa segített eligazodni abban, hogyan működik egy vállalkozás, a húsáruk között pedig Kunos László mozgott otthonosan, aki már az előző üzletnek is hentese volt és azóta sem hagyta ott a csapatot. Mellettük pedig a helyi idősek látták el jó tanácsokkal, valamint receptekkel. El is kezdett működni a húsbolt, és nem kellett sok idő, hogy Titusz – szó szerint – ráérezzen az ízére.
– Utánajártunk a helyi recepteknek vagy azok jöttek hozzánk, hiszen Laci nagyon sok helyen vág a faluban disznót, ezért tisztában vagyunk az itteni ízvilággal. Elkezdtünk kísérletezni, például kolbászt készíteni, mostanra pedig ott tartunk, hogy nem csak itthon, de a környező településeken is keresik a termékeinket – taglalja a folytatást a fiatal tulajdonos.

Az üzlet akár mintául is szolgálhatna más, hasonló vállalkozásoknak, hiszen amiből lehet, helyi alapanyagot használ. A sertést, a fűszerpaprikát és a fokhagyma egy részét a gádorosi önkormányzattól vásárolják.
– Gyakorlatilag egy mindenkinek hasznos együttműködés alakult ki az önkormányzattal, és most már a Viharsarki Chilivel is. Ők szállítják nekünk a habanero csípős paprikát, amivel vékonykolbászt készítünk. Ezt meg is versenyeztettem az idén és bronzérmes lett az orosházi Hagyományok-Ízek Versenyen – mondja büszkén hozzátéve, már nagyon hosszú ideje nem kényszerből csinálja, megszerette ezt a tevékenységet. – Igazából mindig is vonzott a gasztronómia, ez a füstölt illat, a késztermékek és ez a világ. Szabadságérzetet ad, hogy én szervezem a munkánkat, azt csinálom, amiért megbecsülnek, kitalálok recepteket, termékeket – mesél lelkesen Titusz.

Giballa Titusz azt mondja, szabadságot ad, hogy szereti a munkáját (Fotó: Pirer Katalin)

– Megvan, hogy milyen termékeket kerestek nálunk, amik annak idején még más beszállítóktól jöttek. Én viszont úgy voltam vele, hogy miért ne állítanánk elő ezeket mi magunk a helyi ízvilágra támaszkodva. Ettől lesz gádorosi, amit gyártunk – mondja, majd fel is sorolja, hogy van már ilyen disznósajtjuk, májasuk, vékony- és vastagkolbászuk.

A kezdeményezőkészségnek, a bátorságnak és persze a sok munkának az lett az eredménye, hogy kinőtték a boltot és másikba költöztek. Az új üzlet jóval tágasabb az elődjénél, profi előkészítő és feldolgozó helyiségekkel, füstölővel és érlelővel szerelték fel. Kell is a kapacitás, mert a műhely egyre nagyobb hírnévnek örvend nem csak Gádoroson, de Orosházán vagy Nagyszénáson is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.