- hirdetés -

Egyetemeken, főiskolákon és felsőoktatási szakképzésben tanuló diákok is kézhez kaphatják diplomájukat anélkül, hogy nyelvvizsgát kelljen tenniük hozzá.

– Jelenleg mintegy 75 ezer olyan, már végzett hallgató van Magyarországon, akinek egyedül nyelvvizsga hiányában nem adták ki a diplomáját. A nyelvvizsgamentesség azonban nem kizárólag rájuk vonatkozik, minden olyan hallgatót érint, aki augusztus 31-ig sikeres záróvizsgát tesz – közölte tájékoztatójában az Innovációs és Technológiai Minisztérium.

A korábbi részletek mellett kiderült, hogy a kedvezmény valamennyi egyetemi és főiskolai diplomára vonatkozik, függetlenül attól, hogy alap- vagy mesterszakos. Az okleveleket a tanulók mind kézhez kaphatják, függetlenül attól, hogy egyetemen vagy főiskolán szerezték meg felsőfokú végzettségüket.

Továbbá nem számít az a tény sem, hogy mikor szerezték meg a végzettséget. Amennyiben valaki nyelvvizsgahiány miatt nem kapta meg a diplomáját, az most kézhez kapja akár 2-3, akár 10 év után is. A kedvezmény a felsőoktatási szakképzésben tanulókra is érvényes.

Mi van azokkal, akiknek mesterképzés esetén nem csak egy, hanem kettő vagy több vizsgájuk hiányzik?

– Ők is kaphatnak diplomát, hiszen a nyelvvizsgamentesség valahány nyelvvizsgára vonatkozik, függetlenül attól, hogy hány nyelvvizsgát írnak elő a felsőoktatási szabályok az adott szakra és függetlenül attól, hogy egy vagy akár több nyelvvizsga hiányzik – olvasható az eduline.hu oktatási oldalon.

Fontos tudnivaló emellett, hogy az idei évi mesterfelvételi eljárásokra szintén felfüggesztik a nyelvvizsga követelményeit.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.