- hirdetés -

Az elmúlt hetekben minden növénytermesztéssel foglalkozó gazda esőért imádkozott. Az áhított csapadék kedd reggelre virradóra meg is érkezett.

Állandó szakértőnk, Herczeg Tibor egyéni gazdálkodó is nagyon várta az esőt, amely – mint elmondta – a huszonnegyedik órában érkezett meg Orosházára és környékére.

– Nagyon jókor jött a keddi, mintegy tíz milliméternyi csapadék. Az őszi vetések, a búza, a repce már nagyon szomjasak voltak. Ráadásul a repce virágzás előtt áll, a búza pedig most van abban a növekedési fázisban, amikor eldől, hogy a majdani kalászban hány búzaszem fejlődik. Rendkívül jókor jött ez a kis csapadék a tavasziakra is, hisz a kukorica, a napraforgó a napokban került, kerül a földbe és a magok kicsírázásához elengedhetetlen a nedvesség. Egyszóval azt gondolom, minden gazda örült az esőnek, bár igazán elégedettek akkor lehetnénk, ha még jönne legalább háromszor ennyi – foglalta össze Herczeg Tibor.

Jó lenne még kétszer,háromszor ennyi (Fotó:CsJ)

A népi bölcsesség is úgy tartja: „Áprilisnak szárazsága, jó gazdának bosszúsága”. Április hava esős legyen, hogy a gyökér igyon-egyen, jó bor legyen a szőlőhegyen, és még sorolhatnánk az áprilisra vonatkozó mondásokat, megfigyeléseket.

Ha tehát legközelebb esik, gondoljuk az esernyőn, a bosszúságon túl ezekre is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.