- hirdetés -

Nehéz helyzetbe került a Szikhát Kutyamenhely. A működtető Orosházi Állat- és Természetvédő Közhasznú Egyesület a koronavírus-járvány következtében a megszokottnál jóval kevesebb adományhoz jut, miközben az ellátott négylábúak száma nem csökken. Végső elkeseredésében a telep vezetője videóban kért segítséget.

Aki járt már a szikháti menhelyen, ismeri az önkéntes munkával fenntartott telep hétköznapjait, tudja, mennyire fontosak az adományok a működéshez. Átlagosan napi 90 kilogramm, azaz havi szinten több mint két és fél tonna takarmányt kell előteremteni ahhoz, hogy minden kutya jól lakjon.

Amikor rendben mennek a dolgok, ez többnyire nem okoz gondot, vagy csak kisebb fennakadások vannak, most azonban egészen más a helyzet. A járvány miatt az utóbbi hetekben egyre kevesebb segítség érkezik, így félő, hogy kifogynak az egyébként sem sok tartalékból, és élelem nélkül marad a telep.

Kölyök és felnőtt tápra egyaránt nagy szüksége van a telepnek (Fotó: Rosta Tibor)

– Mivel nem jöhetnek az önkéntesek és a látogatók, akik jellemzően hoztak magukkal tápot is, így sajnos az egyik legfontosabb utánpótlási forrásunktól estünk el. Pénzbeli adományt szintén alig kapunk – tájékoztat Pusztai Ilona telepvezető. – Nem tudunk és nem is akarunk hónapokra való készletet felhalmozni, így általában 7-10 napnyi a „raktárkészletünk”, jelenleg viszont mindössze 4-5 napra elegendő takarmányunk van, ezért is fordulunk a nyilvánossághoz. Megközelítőleg kétszáz kutya sorsa múlik azon, hogy tudunk-e élelmet szerezni vagy sem. Nekik hiába mondjuk, hogy koronavírus-járvány van – fogalmaz.

Hozzáteszi, a Magyar Állatvédők Országos Szervezete (MÁOSZ) már tudja, hogy bajban vannak, felhívásukra egy videót is készített, amely megjelent a youtube csatornájukon. Emellett a MÁOSZ megkeres más menhelyeket, egyesületeket segítség reményében.

– Bízunk benne, hogy összejön az a mennyiség, amellyel biztonságosan nézhetünk az elkövetkező néhány hét elé. Nagy szerencsénkre a menhelyeknek gyűjtő Hangya Közösség is megmozdult, azonnal felajánlotta, hogy megjelenteti honlapján a segélykérésünket – számol be Pusztai Ilona. – Elég nehéz helyzetben vagyunk, napról napra élünk most, és tényleg eljött az az idő, amikor nagyon nagy köszönettel fogadunk minden segítséget – teszi hozzá a szintén önkéntesen dolgozó Berke Boglárka, akinek a munkája nélkülözhetetlen a telep működéséhez.

Mire van a legnagyobb szükség?

Röviden pénzre és tápra. Egy kutya napi élelmezése megközelítőleg 300 forint, azaz 2000 forintból már egész héten tudják etetni. Nagy segítség számukra az is, ha valaki adója egy százalékát ajánlja fel. Emellett kölyök és felnőtt száraztáp, valamint konzerv eledel jelentene nagy segítséget. Aki nem szeretne most senkivel személyesen találkozni, megteheti, hogy telefonos egyeztetés után kiviszi a menhelyhez a nekik szánt tápot, leteszi, a gondozó pedig a távozása után beviszi azt a telepre.

Az egyesület adószáma 18383678-1-04, a pénzbeli adományokat pedig a 11733041-20038069-es bankszámlaszámra várják.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.