- hirdetés -

Fejlesztéssel indítja az idei szezont a Viharsarki Chili. A gádorosi vállalkozás a tavalyi év eredményeire építve új, az előzőnél jóval nagyobb és modernebb fóliasátorral vág neki a termesztésnek.

Folytatódik Kokovecz Adrienn és Viczián Ádám története, az új fejezet címe lehetne az, hogy „Eljött a modernizálás ideje”. A fiatalok úgy döntöttek, több időt szeretnének tölteni termékeik kiötlésével és elkészítésével, ezzel párhuzamosan pedig kevesebbet a kertben. Persze, ez nem azt jelenti, hogy a növényeiknek kevesebb gondoskodás jut majd. Sőt!

Aki követi a munkájukat, néhány napja láthatta, hogy valami készül a Viharsarki Chili portáján.
– Már áll az új fólia, a régi helyére húztuk fel. Egy 27 méteres sátorról van szó, amely egyrészt nagyobb az előzőnél, kényelmesebben elférnek majd a paprikák benne, másrészt a palánták érkezéséig automatizálni is szeretnénk, azaz felszereljük csepegtetővel – foglalja össze Adrienn röviden a beruházást, amely számukra több puszta számoknál. – Főként annak érdekében hajtjuk végre, hogy időt spóroljunk. Eddig minden egyes tövet kézzel, locsolóból öntöztünk, ami naponta körülbelül három órát vett igénybe. Idéntől ezt mással is tölthetjük, ami rendkívül nagy megkönnyebbülést jelent majd – teszi hozzá.

Hamarosan érkeznek az első palánták az új sátorba (Fotó: Rosta Tibor)

A tervek szerint a fóliába idén is hatszáz konténer, szabadföldbe pedig további ezer tő körüli palánta kerül, többek között a már bevált jalapeno, püspöksüveg, kápia, cayenne, többféle moruga scorpion és habanero változat, de lesznek olyanok is, amik újdonságnak számítanak a kertjükben.
– A poblanonak két fajtájára esett most a választásunk, mindkettő közepesen erős vagy inkább gyengének mondható, vastag húsú. Maga a termés hasonlít a kaliforniai paprikához, ugyanolyan lédús, csak egy kicsit csípős. Ezek savanyúságnak is kiválóak, de nyersen is nagyon ízletesek és eladhatók – árulja el Adri, mi várható tőlük ebben a szezonban.

A többi paprikának is megvan a maga szerepe, némelyikből savanyúság, másokból őrlemény, vagy szószok készülnek. A minőség eddig is fontos volt a párnak, idén azonban még inkább igyekeznek majd „nagyot alkotni”, nem véletlenül.
– A tavalyi és tavalyelőtti sikerek után úgy gondoljuk, próbára tesszük magunkat: a Hun Hot összes kategóriájában nevezünk a termékeinkkel. A savanyúságok között mindenképp valami különlegessel kell előrukkolni, hogy labdába rúghassunk. A terv már körvonalazódik, de egyelőre gasztronómiai titok – mondja nevetve Adrienn. – A paradicsomos mártogatósunk adott, csak kicsit másképp kell elkészíteni, mint tavaly, gyümölcsös szószból kétféle van nekünk, ezúttal nem a szilvással indulunk, barbecue kategóriában új termékkel készülünk és a nagyon erősek között is nevezünk egy főzött krémmel – részletezi az előttük álló kihívást.

Automata öntözőrendszer segíti majd az egyenletes növekedést (Fotó: Rosta Tibor)

Azt mondja, a részvétel és az esetleges jó eredmény nem elsősorban az ezzel járó reklám miatt fontos számukra, sokkal inkább a tudásukat szeretnék bővíteni. Az elmúlt évek alatt számos üzletinek induló kapcsolatból lett barátság, ami szintén sokat számít nekik. Egy ezek közül a Gádorosi Húsműhellyel és vezetőjével, Giballa Titusszal való együttműködés, amelynek eredménye a legutóbbi Hagyományok-Ízek Verseny Viharsarki Chilivel fűszerezett díjnyertes szárazkolbásza.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.