- hirdetés -

A kérdés sokakban merülhet fel jogosan, hiszen az allergia népbetegség Magyarországon, a pollenszezon pedig a járvány közepette is beköszöntött. A félelmek legalábbis részben alaptalanok, az viszont igaz, hogy az allergiásoknak jobban kell figyelniük magukra ezekben a hetekben.

Az allergiások orra, szeme csalhatatlanul jelzi a tavasz megérkeztét. A virágba boruló fák és egyéb növények pollenszórása jellegzetes tüneteket okoz a rájuk érzékenyeknél: tüsszögés, orrfolyás vagy orrdugulás, szemviszketés, könnyezés egyaránt jelentkezhetnek.

Akik évek óta szenvednek tőlük, már pontosan tuják, mi a teendő, mondhatni megtanultak együtt élni az alapbetegségükkel, azonban most nekik is fokozottabban figyelniük kell magukra.
– Az nem jelenthető ki, hogy az allergiásokra veszélyesebb a koronavírus, nincs erről egyelőre szakmai konszenzus, azonban a magánvéleményem az, hogy mivel a nyálkahártya mindenképp sérül, érdemes körültekintőbbnek lenniük. Kérdés nyilván, hogy ki mire és mennyire allergiás – kezdi dr. Ugró Éva háziorvos. – Vannak, akiknek enyhébb fokú, csak az orrnyálkahártyát vagy a kötőhártyát érintő betegsége van, sokaknál azonban az alsó légutak, a tüdő is érintettek, netán allergiás asztmában szenvednek. Nekik egyértelműen nagyobb kockázatot jelent a koronavírus – emeli ki.

Számukra kulcsfontosságú, hogy időben elérjék kezelőorvosukat, jó előre felírassák és kiváltsák azokat a gyógyszereket, amelyeket korábban is, akár évek óta szednek.
– Aki ismeri a betegségét, az így gondoskodhat magáról, de érdemes az átlagosnál is elővigyázatosabbnak lennie. Minél kevesebbet tartózkodjon kint, amikor csak megoldható, kerülje a másokkal való érintkezést, ha pedig mégis muszáj emberek közé mennie, feltétlenül viseljen szájmaszkot – sorolja dr. Ugró Éva. – A megelőzés azért is nagyon fontos, mert a járvány miatt most nem mehetünk a tüdőgondozóba, ahogyan a bőrgyógyászatra vagy allergológiai rendelésre sem, eléggé felborult a krónikus betegek ellátórendszere – teszi hozzá.

Pollenallergiásként szinte kötelező a maszk viselete, nem csak saját magunk, de mások védelme miatt is (Fotó: 24.hu)

Ugyanakkor az allergiás tünetek kezelését nem szabad halogatni. Amennyiben valaki észleli magán a tüneteket és eddig nem volt problémája, távkonzultáció segítségével igénybe veheti orvosa segítségét, végső esetben pedig kérhet személyes találkozót is. Az elhúzódó orrdugulás miatt akár krónikus arcüreggyulladás is kialakulhat, és ha éjszaka nem tudunk megfelelően pihenni, az nemcsak napközbeni fáradtsághoz, de hosszú távon az immunrendszer gyengüléséhez vezet. Azaz könnyebben megbetegszünk.
– Szerencsére az allergiát és a koronavírus-fertőzést nagyon nehéz lenne összekeverni. Mindkettőnek jellegzetes tünetei vannak, előbbinél például az orrdugulás vagy a szemek viszketése, míg utóbbinál (amennyiben jelentkezik valami) a láz. Aki enyhébb fokú allergiában szenved és máskor gyógyszer nélkül átvészeli a kellemetlen időszakot, most annak is érdemes figyelni a kezelésre, ugyanis a koronavírus sokaknál enyhe tüneteket okoz, ezért nem feltétlenül derül ki, így egy gyakorta tüsszögő allergiás könnyedén terjesztheti – hívja fel a figyelmet a doktornő.

Az anthisztamin készítmények a járvány idején is biztonsággal alkalmazhatók, mivel nem nyomják el az immunrendszer működését, ezáltal nem teszik védtelenebbé a szervezetet a kórokozókkal szemben.

(Kiemelt kép forrása: babaszoba.hu)

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.