- hirdetés -

A járványhelyzettől függetlenül vannak határidők, amiket idén is ugyanúgy szem előtt kell tartaniuk a szülőknek! Ilyen a három évesek óvodai, és a napcsoportosok iskolai beiratkozása. A Székács evangélikus és az Eötvös katolikus intézményben jártunk.

– A korábbi években az iskolákban és az óvodákban – így a Székácsban is – mindig személyesen történt a beiratkozás – kezdte Szőke-Kilián Szilvia, a Székács József Evangélikus Óvoda, Általános Iskola és Gimnázium igazgatóhelyettese. – Az április ezáltal egy nagyon izgalmas hónap volt, hiszen a kijelölt napokon megnyitottuk az iskola és az óvoda ajtaját, és vártuk a hozzánk jelentkező gyerekeket és szüleiket. A kialakult járványügyi helyzet miatt ebben az évben ez most másként fog történni. Az elmúlt héten született egy EMMI (Emberi Erőforrások Minisztériuma) rendelet, és ennek függvényében kellett módosítanunk a beiratkozások rendjét – folytatta.

Szőke-Kilián Szilvia nem fél attól, hogy nehézkesebben menne idén a beiratkozás
(Fotó: Palcsek István)

A cél a személyes találkozás kerülése, így a szülőket arra kérik, hogy elektronikus úton vagy telefonon vegyék fel a kapcsolatot az intézménnyel! A honlapon és a facebook oldalon egyaránt megtalálhatók azok a bejegyzések, információk, amik a jelentkezés módját tüntetik fel.

– Az óvodai bejelentkezés valamivel egyszerűbben zajlik az iskolainál. A megadott e-mail címen, telefonszámon, esetleg egy ismerős óvodapedagógus által lehet jelezni a szándékot. Ezt követően az óvoda vezetője fogja majd keresni a szülőt, és mondja el a további teendőket. Természetesen végig kerülve a személyes kontaktust, betartva a szükséges biztonsági követelményeket – mondta el az igazgatóhelyettes.

Két fronton is van változás

Az iskolásoknál komolyabbak a törvényi elvárások. A leendő elsősök esetében először egy jelentkezési lapot kell kitölteni. Ez letölthető az iskola honlapjáról. A kitöltés és aláírás után lefényképezve vagy beszkennelve kell azt a szülőknek visszaküldeniük. Az igazgatóhelyettes hozzátette, ha bárkinek nehézséget okoz ennek a technikai kivitelezése, az nyugodtan telefonáljon, és szívesen segítségére lesznek.

– Nem tartunk attól, hogy nehezebben menne az idei évben ez a folyamat. Igaz, az Oktatási Hivatal már korábban elindított egy változtatást, hiszen elrendelték, hogy minden – augusztus 31-éig hatodik életévét betöltött – gyermeknek be kell iratkozni. Ez a 2020-as év egyik módosítása, és most a járvány miatt újabbak váltak szükségessé. Én mégis úgy gondolom, személes találkozás nélkül is zökkenőmentesen fog zajlani az iskolai és óvodai beiratkozás – tette hozzá Szőke-Kilián Szilvia.

Az Eötvös iskola és óvoda is online felületet biztosít a szándék jelzésére

Korcsok Marianna, az Eötvös József Katolikus Általános Iskola és Óvoda igazgatója is hangsúlyozta, próbálják minél inkább leegyszerűsíteni a szülők dolgát.

– Megpróbáljuk online intézni a beiratkozást az óvodában és az iskolában egyaránt – kezdte az igazgató. – Létrehoztunk egy felületet, egy olyan űrlapot, amit a szülők ki tudnak tölteni a saját és gyermekük néhány adatával. Ezt mi a kitöltés után kinyomtatjuk, és postai úton elküldjük a számukra egy válaszboríték kíséretében. Az online űrlapon csak néhány információt kérünk, ezen a nyomtatotton kell majd a további, személyes adatok megadni. Ha ez megtörtént, postai úton vagy szkennelés után e-mailben várjuk a kész, kitöltött jelentkezési lapot a szülőktől – emelte ki.

A szülők nagyon figyeljenek a határidőkre! (Fotó: Palcsek István)

– Nem is annyira iskolai, hanem inkább óvodai szinten okozhat ez majd nehézséget. Ennek az az oka, hogy sok szülőben nem tudatosul, hogy óvodás lesz a gyermeke. Viszont ha most nem jelentkeznek, akkor a gyermek automatikusan az önkormányzati óvodába kerül. Mi pedig egyházi fenntartási intézmény vagyunk – hangsúlyozta az igazgatónő.

Korcsok Mariann elmondta, mindig van túljelentkezés az iskolában. Idén is azok élveznek majd elsőbbséget, akik jártak az iskola nyílt napjaira, látogatták az iskolanyitogató foglalkozásokat. Ha ők már ekkor, ezeken beadták a jelentkezési lapjukat az iskolába, akkor automatikusan fel fogják venni őket. Ezt követően a beérkezési sorrendet fogják figyelembe venni, tehát az idő egy nagyon fontos tényező lesz ebben a helyzetben.

Az óvodákba április 20-áig, az iskolákba pedig április 23-áig lehet jelentkezni. A szülőket a sikeres beiratkozásról április 27-én értesítik ki.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.