- hirdetés -

Július 23-án kezdődik és augusztus 8-ig tart majd a Tokióban rendezett nyári olimpia, míg a paralampiát augusztus 24 és szeptember 5 között rendezik. A koronavírus miatt azonban mindez 2021-ben történik majd.

Eredetileg július 24 és augusztus 9 között zajlott volna a XXXII. nyári olimpia Tokióban, míg a paralimpia eredetileg augusztus 25-én vette volna kezdetét. A koronavírus járvány miatt azonban a múlt héten mindkét eseményt a jövő évre halasztották, annak ellenére, hogy az elnevezés továbbra is Tokió 2020, illetve paralimpia 2020 lesznek. A döntés példa nélkülinek számított a játékok modernkori, 124 éves történelmében.

Március 30-án a Nemzetközi Olimpiai Bizottság (NOB) határozata szerint megszületett a döntés az új időpontokat illetően. Az illetékes szervek vezetői, Thomas Bach NOB-elnök, Mori Josiro, a szervezőbizottság elnöke, Koike Juriko, Tokió kormányzója, valamint az olimpiáért és paralimpiárt felelős miniszter, Hasimoto Szeiko telekonferencia keretében egyeztek meg a dátumokról.

Majdnem napra pontosan egy évvel az eredeti időpontot követően rendezik meg a játékokat (Fotó: AFP)

A döntést az új időpontról három fő szempont alapján hozták meg: a sportolók egészségének védelme, egyúttal a vírus megfékezése, az olimpiai sportágak és versenyzők érdekeinek védelme, valamint a globális nemzetközi sportnaptár. Az új időpontok így elég időt adnak az egészségügyi hatóságoknak és a játékok szervezőinek.

A nemzetközi sportnaptárban – mivel majdnem napra pontosan egy évvel később az eredeti dátumok után kezdődnének el a versenyek – minimumra csökkenthető a halasztás miatti zavar, így pedig elég idő marad a még hátralévő nemzetközi kvalifikációs versenyek lebonyolítására is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.