- hirdetés -

Az üstökös április eleje és május eleje között lesz látható az éjszakai égbolton, de távcsővel már most is megfigyelhető az északi félgömbről.

A Naprendszer belső régióiban évente több üstökös is megfordul, de a többségük túl halvány ahhoz, hogy a Földről is láthatóak legyenek. Amikor tavaly decemberben a szakértők felfedezték a C/2019 Y4 ATLAS jelű objektumot, úgy vélték, hogy ez sem lesz túl látványos.

Az üstökös jelenleg éppen áthaladóban van a Mars pályáján, és gyorsan közeledik a belső Naprendszer térsége felé. Ahogy  egyre közelebb kerül hozzánk, a legújabb számítások szerint sokkal fényesebbé fog válni, mint ahogyan azt előzetesen gondolták. Az ATLAS üstökös elég fényessé válik az eljövendő napokban ahhoz, hogy már a kisebb távcsövekben is könnyen láthatóvá váljon, és hamarosan már szabad szemmel is láthatjuk. Ideális esetben az ATLAS fényessége elérheti a Vénuszét is, ami a Nap és a Hold után a harmadik legfényesebb égitest.

Nagyon sok, általában baljós hiedelem kapcsolódik az üstökösökhöz (Fotó: librarius.hu)

Baljós jel

Az üstökösök megjelenése a történelem során mindig csodálkozást, megdöbbenést, rossz előérzetet, gyakran pánikot váltott ki az emberiségben. Ősrégi hiedelmek szerint az üstökösök előre jelzik a végzetes háborúkat, a járványokat és a természeti katasztrófákat. Gyakran előfordult az is, hogy az üstökösök megjelenését valamelyik nagy uralkodó közeli halálának előjeleként értelmezték. A feljegyzések szerint Attila, Valerianus római császár és Julius Ceasar halálát is üstökös megjelenése előzte meg. A középkorban feltételezték, hogy a pestis és más járványok elterjedését is mindig megelőzi az üstökös megjelenése, s ha valamilyen katasztrófa idején nyoma sem volt üstökösnek, akkor is buzgón emlegették a krónikákban a baljós előjel felbukkanását.

Hiszünk a babonában és összekapcsoljuk a járvánnyal vagy sem, egy égre tekintést meg fog érni. Az ATLAS jelenleg a Nagy Medve, más néven Nagy Göncöl csillagképben jár. Megfigyeléséhez most még egyszerűbb távcső kell, de hamarosan e nélkül is láthatjuk. Bízzunk benne, hogy már áprilisban is sokan megpillanthatják, ezt követően pedig további fényesedése során egyre többen láthatják az ATLAS égi útját!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.