- hirdetés -

Orosházához hasonlóan a szomszédos településeken is életbe léptek a kormányrendeleteknek megfelelő intézkedések, amelyeket az önkormányzatok, ha szükségét érezték, saját hatáskörükben bővítettek. Gádoroson szintet lépett a tájékoztatás, Nagyszénáson tilos csoportosan iszogatni az utcán.

A koronavírus-járvány nem csak a kisebb-nagyobb városok, de a községek életét is nagyban megváltoztatta. Ahogyan Orosházán, úgy Nagyszénáson vagy Gádoroson is ritkult az autós forgalom, gyalog vagy kerékpárral is sokkal kevesebben közlekednek, néha pedig kifejezetten elnéptelenednek az utcák.

A lakosok felelősségérzete mellett az önkormányzatok is megtették, amit a kormány rendeletei elvártak tőlük.
– Az első és legfontosabb feladatunk az volt, hogy az alapellátást biztosítsuk úgy, ahogyan egyrészt az orvosi kamara ajánlotta, másrészt a háziorvosok biztonsága megköveteli. A múlt hét hétfő óta a rendelőnél polgárőrök fogadják és engedik be az érkezőket egyesével, aki receptet szeretne, az pedig kívül, egy postaládába dobhatja be az igényét – tudtuk meg Nyemcsok János nagyszénási polgármestertől.

Nagyszénáson csak azok mozdulnak ki, akiknek feltétlenül szükséges (Fotó: Rosta Tibor)

Elmondta azt is, hogy az iskola bezárását követően a játszótereken, sportpályán megnövekedett a gyermeklétszám, ezért lezárták a közösségi tereket is. Legutóbbi intézkedésükkel pedig szintén arra próbálják sarkallni a szénásiakat, hogy maradjanak otthon.
– Miután a vendéglátóhelyeknek 15 óra után be kellett zárniuk, azt tapasztaltuk, hogy az ott tartózkodók csoportosan átvonultak a dohányboltok elé, és ott folytatták az italozást, ezért a helyi rendeletünk módosításával délután 3 és hajnali 6 óra között a veszélyhelyzet fennállásának időtartamára megtiltottuk a szabadtéri italfogyasztást – emelte ki a község vezetője. (A korlátozás már az interjú napján szigorodott, azóta a vendéglátóhelyek 15 óráig sem lehetnek nyitva, csak elvitelre szolgálhatják ki az embereket – szerk.)

Az óvoda és a bölcsőde gyermekmegőrzést biztosít, ezzel a lehetőséggel pillanatnyilag kilencen élnek. Koronavírussal fertőzött személyről egyelőre nem tud a hivatal.
– Olyanok vannak, akik külföldről érkeztek haza egy-két hete és önkéntes karanténba vonultak, amit tartanak is – mondta el Nyemcsok János.

Gádoroson több mint tíz karantén

– Három ingatlant és bennük négy személyt helyeztek hatósági karanténba, önkéntesen pedig kilencen különítették el magukat. Ezek mindegyikét feloldottuk, mert a teszt az összes esetben negatív lett. Gyulára, az infektológiai osztályra két főt kellett elszállítani, az ő teszteredményük szintén negatív, így Gádoroson egyelőre ismert koronavírusos beteg nincs.

Erről már dr. Szilágyi Tibor gádorosi polgármester tájékoztatott hozzátéve, a település önkormányzata ugyancsak meghozta azokat az intézkedéseket, amelyek megfelelnek a kormányzati rendelkezéseknek és a járvány lassulását remélik tőlük. Bezárt az iskola, a diákokat digitálisan tanítják a pedagógusok, ami nem online, az az étkeztetés.
– Akinek normatív támogatás alapján járt az étkezés az iskolában, óvodában, kollégiumban, azok bárhol is tanulnak, továbbra is megkapják azt, csak itt, Gádoroson. Számukra 11 óra és dél között osztják ki az ételt – részletezte a szabályokat Szilágyi Tibor.

Üres a faluközpont Gádoroson (Fotó: Rosta Tibor)

Az óvodát nem zárta be a hivatal, mert többen jelezték, hogy a munkájuk miatt nem tudják ellátni a gyermeküket. Végül azonban mindenki megoldotta az elhelyezést, és egyetlen kicsi sincs az intézményben, az ügyelet viszont megmaradt, bármikor igénybe vehető.

Azért, hogy a veszélyhelyzet idejére érvényes új szabályokat a legszélesebb körben ismertessék, a képviselő-testület összeállított egy kiadványt.
– Járványügyi kisokosnak neveztük el és minden olyan információt tartalmaz, amely a gádorosiakra vonatkozik. Benne van, hogyan tart nyitva az orvosi és gyermekorvosi rendelő, hányan tartózkodhatnak a váróban, beletettük egyebek mellett a gyógyszertár és a posta nyitva tartási idejét, az autóbusz menetrendet, egy e-receptről szóló tájékoztatót, a rendőrség felhívását, valamint a kormányrendeletek szövegeit – sorolta a polgármester.

Kiemelte, igyekeznek szájmaszkokat beszerezni és ellátni velük az önkormányzat intézményeit és mindazokat, akiknek munkájuk miatt muszáj kapcsolatba kerülni más emberekkel, ezt követően pedig a település 70 éven felüli lakosainak juttatnak a védekezéshez nélkülözhetetlen eszközből.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.