- hirdetés -

A jelenlegi helyzet sok tekintetben megvisel minket. Lehet ez a betegségtől való félelem, vagy csak egyszerűen a bezártság érzése. Tehetünk azonban ellene, mint azt a következő példa is mutatja.

Patyi Gábor és családja – aki ismeri őket, tudja – egy sportos família. Ákos és Panka versenyszerűen dzsúdózik, édesapjuk, Gábor is foglalkozik ezzel a sporttal, édesanyjuk, Ági pedig (sok egyéb mellett) fut. Számukra a mozgás lételem. Ezért is volt különösen kellemetlen számukra, hogy a szlovákiai iskolai sítáborból hazatérve, javasolták nekik az önkéntes, otthoni karantént. Patyiné Bogdánffy Ágnes meséli el a történetet:

Megalakul a „Karan-team”

– Amikor a sítáborból hazaérkeztünk – annak dacára, hogy nem fertőzött országról volt szó – Blahó igazgató úr azt tanácsolta nekünk és a gyerekeknek is, hogy két hétre helyezzük magunkat önkéntes, házi karanténba. Akkor még jártak iskolába a gyerekek. Sejtettem, hogy ebből baj lesz, hisz az, hogy mi ne mozogjunk és ne menjünk sehova, nem lesz egyszerű. Mondtam a gyerekeknek, hogy csinálunk egy napirendet, amibe mindenképp beveszünk legalább napi egy óra mozgást, hogy ne zakkanjunk meg és edzésben is maradjunk. Az elnevezés a bátyámtól származik – meséli Ági.

Anyunak is kell erősíteni (Fotó: Patyi Gábor)

Heti öt-hat alkalomban határozták meg az edzések számát. Ebből minden második nap futás, a fiataloknak 7 kilométer, Áginak 15, a köztes napokon pedig otthoni erősítés szerepel a programban.

– A gyerekek a futáson kívül egyáltalán nem mozdulnak ki, mi pedig csak a boltig, ahol a legszükségesebbeket beszerezzük. A futást a Szőlő körúton oldottuk meg. A házunktól a körút végéig és vissza, az pont hét kilométer és ezt lehet úgy csinálni, hogy közben ne kerüljünk senkivel kontaktusba. Ha nagyon kijárási tilalom lesz, akkor az udvar még mindig ott van – mondja jókedvűen a tanárnő.

Minden másnap hét kilométer futás (Fotó: Patyi Gábor)

Mint megtudtuk a napirendet szigorúan betartják. Ebben szerepel a tanulás, a pihenő, az ebéd, az edzés és minden egyéb. Egyelőre jól bírják erővel és mentálisan is.

Az önként vállalt két hetes karantén lejárt, de közben, mint tudjuk történtek a dolgok, így – mint Ági elmondta – folytatják, amíg csak kell.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.