- hirdetés -

A katolikus egyház ezen a napon emlékezik az angyali üdvözletre, vagyis arra a bibliai történetre, amikor Gábriel arkangyal megvitte Názáretbe Szűz Máriának a megtestesülés örömhírét. Gyümölcsoltó Boldogasszony napja azonban nem csak egyházi ünnepként ismert.

Amikor Jézus születése napjának megünneplését december 25-re tették, rögtön kilenc hónapot számítottak visszafelé, s így rögzítették Mária fogantatásának  napját március 25-ére. Gyümölcsoltó Boldogasszony: ez a nap, a legszélesebb értelemben vett termékenység ünnepe. Keresztény ünnep, de a gyökerei igen messzire nyúlnak.

A néphit szerint, mivel Szűz Mária  e napon fogadta méhébe Jézust, az  a gyermekre vágyó asszony, aki Gyümölcsoltó Boldogasszony napján érintkezik férjével, az biztosan áldott állapotba kerül.

Szemzés, oltás

A gyümölcsfák oltására ez az idő a legalkalmasabb (Fotó: kertlap.hu)

Az analógiás mágia az alapja annak a szokásnak, hogy ezt a napot a fák oltására, szemzésére tartják alkalmasnak. Az ilyenkor oltott gyümölcsfára vigyázni kell, le ne törjön az ága. A beoltott fáról nem volt szabad gallyat adni, mert a gazda odaadta volna vele a termést is. Vannak helyek, ahol ezen a napon, fűrésszel a kézben megfenyegették a  terméketlen fákat, hogy kivágják őket. Állítólag ez az eljárás bő termést eredményezett.

Időjóslás

Ugyanakkor március 25. népi időjós nap is: Gyümölcsoltó hidege, téli hónapnak megölője, (Most elég hideg van, tehát reménykedhetünk a szép tavaszban) továbbá, ha ezen a napon megszólalnak a békák, még negyven napig hideg lesz.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.