- hirdetés -

Több szokás és hiedelem is kapcsolódik a fánk fogyasztásához farsang idején. Eredetét is különféle történetek övezik. Vannak akik azt vallják, már az ókori Rómában is ettek az édes süteményből, egyesek szerint azonban egy bécsi pékséghez, valamint egyenesen Marie Antoinettehez is visszavezethető.

Régóta hagyomány, hogy farsang idején szalagos fánk kerül az asztalra. A puha, olajban sült édes péksüteményt rengetegen kedvelik, azonban nem sokan tudják milyen hiedelmek és történetek kapcsolódnak hozzá. A források szerint már az ókori rómaiak is fogyasztották az édes péksütemény elődjét, akkor azonban még mézzel és halsziruppal tálalták.

Egyesek úgy tartják, az igazi fánkot egy bécsi pék felesége találta fel teljesen véletlenül. Egy nap olyan mérges volt férjére, hogy úgy döntött megdobja egy adag kelt tésztával, azonban az a tűzhelyen lévő forró olajba esett. A család feltálalta az „akaratlan desszertet”, amely mindenkinek ízlett. Egy másik történet szerint maga Marie Antoinette hozta be a köztudatba a péksüteményt, amikor álruhában egy farsangi mulatságra tévedt, ahol annyira ízlett neki a fánk, hogy megvett belőle egy kosárral és a szakácsot is rögtön a kastélyba hívatta, hogy mindenki megismerje a farsangi édességet.

Sok hiedelem is kapcsolódik a porcukros édességhez. Úgy tartották, ha farsangkor fánkot sütünk és elfogyasztjuk, akkor a viharos szél nem tudja majd elsöpörni a házunk tetejét. A régi időkben az udvarlás is ilyenkor folyt, a hagyomány szerint, ha egy lány megfelezte a fánkját egy fiúval az azt jelentette, hogy viszonozza a szerelmét. Mások szerint a fánk közepén lévő szalag magát a jegygyűrűt is jelképezi, amely az eljövendő házasságra utal.

A legtöbbször lekvárral töltött sütemény farsangkor, a böjtöt megelőző időszakban kerül az asztalra. Ezt a hagyományt évszázadok óta, a mai napig tisztelik a családok.

A nagymamám még az anyukájától örökölte a receptet, amelyet minden évben elkészítünk farsang idején. Ehhez nincs máshoz szükség, mint 50 dkg lisztre, 3 dl tejre, 3 dkg élesztőre, 1 evőkanál porcukorra, 5 dkg vajra, két tojás sárgájára, 1 kis rumra és 1 csipet sóra. A hozzávalókból közepes keménységű tésztát dagasztunk, majd egy óra kelesztés után egy ujjnyi vastagra nyújtsuk a tésztát. Miután kör alakúra szaggattuk a tésztát még fél órát állni hagyjuk. Ezután közepesen forró olajba tesszük úgy, hogy egyik oldalán egy mélyedést alakítunk ki. Sütés elején érdemes lefedni a fánkokat, majd miután megfordítottuk fedő nélkül sütjük tovább. Mi lekvárral és porcukorral szeretjük a legjobban.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.