- hirdetés -

Január hatodika, Vízkereszt napja van. A katolikus egyház naptárában ez a nap, jelentős ünnepnapként szerepel. Vízkeresztkor a napkeleti bölcsek Betlehembe érkezését ünneplik.

Karácsonykor Jézus megszületését ünnepeltük, vízkeresztkor pedig azt, hogy a bibliában megírt napkeleti bölcsek útnak indultak és megtalálták a kis Jézust. A bölcsekből később a nép ajkán keletkezhetett a három király, Gáspár, Menyhért és Boldizsár alakja. A vízkereszt elnevezés a víz megszentelésének szertartásából származik.

Iványi László atya elmondta, tulajdonképpen hármas ünnep ez, hiszen a bölcsek érkezése mellett vízkereszt második evangéliumi története szerint, amikor Jézus harmincéves lett, elment a Jordán folyóhoz, ahol Keresztelő Szent János megkeresztelte őt, az ünnep harmadik evangéliumi jelenete: Jézus a kánai menyegzőn édesanyja kérésére, az elfogyott bor pótlására első csodatételeként a vizet borrá változtatta . A házszentelés (benedictio domorum) szertartása arra emlékeztet, hogy Jézus jelenlétével kitüntette, megszentelte a kánai házat.

A templomban ilyenkor szokták megszentelni a vizet, mellyel aztán a házszenteléseket végzik. Szokás volt régebben, hogy a templomból a megszentelt vizet hazavitték, amelynek a hívek gyógyító erőt tulajdonítottak. Ehhez a naphoz kapcsolódik, hogy ilyenkor kezdődik a farsang időszaka, mely a Hamvazó szerdát megelőző Húshagyó keddig tart. Újabb szokás, hogy a karácsonyi ünnepkör befejezéseként, ilyenkor szokták lebontani a karácsonyfákat.

Ha Vízkeresztkor olvad, hosszú lesz a tél (Fotó: pixabay.com)

A vízkereszt az egyik fontos januári időjós nap is. A néphit szerint, ha ezen a napon az eresz csorog (olvad), akkor hosszú lesz a tél, ám, ha a hó esik, akkor korán kitavaszodik. Sokára jön viszont el a tavasz, ha vízkeresztkor fagy. E nap száraz időjárása azt ígéri: zivataros lesz a nyár. Az eső ellenben azt jelzi: csapadékos lesz a tavasz is. Régen leginkább annak örültek, ha vízkereszt napján fújt a szél, az jó termőidőt, szerencsés évet jövendölt.

Ma pozitív hőmérsékleteket mérhetünk és száraznak ígérkezik a nap. Tehát hosszú tél és zivataros nyár vár ránk.

Januárban, a néphit szerint 18-át, Piroska napját és 22-ét Vince napját érdemes még időjárás előrejelzési szempontból figyelni. „Ha Piroska napján fagy, negyven napig el nem hagy.” Vince napja a szőlővel, borral foglalkozók jeles napja: „Ha fénylik Vince, megtelik a pince. Ha csepeg, csurog, kevesebb lesz a borod.” Ezen a napon szokás kimenni a szőlőbe és vesszőt – Vince vesszőt – metszeni, majd meleg szobában vízbe állítani. Ha kihajt a szőlővessző, a rajta található rügyek alapján megjósolható az őszi termés mennyisége.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.