- hirdetés -

Tegnap a Nemzetközi Olimpiai Bizottság bejelentette, hogy nem rendezik meg idén a nyári olimpiát Tokióban. A bejelentés sejthető volt, de így is felvet egy sereg kérdést.

Egy év nagy idő. Egy pályafutása vége felé közeledő élsportoló kérdéses, hogy még tizenkét hónapig ott tudja-e magát tartani a világ élmezőnyében. Ugyanígy nagy idő egy feltörekvő fiatal tehetség számára, hisz ez idő alatt esetleg odaérhet a csúcs közelébe. Ez utóbbiak közé tartozik többek közt az orosházi birkózó, Szél Anna.

Anna megtapasztalhatta már az olimpia hangulatát, még ha „csak” az ifjúsági olimpián is, ahol a dobogó második fokára állhatott. Azóta feltett szándéka, hogy odaér az „igazi” olimpiára is. Az idei tokiói játékokon nem lett volna ott. De mi lesz jövőre? Erről kérdeztük Szél Attilát, a versenyző édesapját, klubelnökét, a Birkózó Szövetség elnökségi tagját.

Nagyon sok minden bizonytalan még…(Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– Ez a döntés várható volt, hisz több sportágban nem zárultak le a kvalifikációk és a nyári olimpia idejéig – még ha holnap megszűnne is a járvány – nem tudnák a kiesett versenyeket bepótolni. A magyar birkózóknál a konkrét dolgok még nem dőltek el, hogy aki kvótát szerzett, az automatikusan jövőre is érvényes, vagy új versenyrendszer lesz. Azt gondolom, hogy a jövő évi magyar bajnokság és válogató versenyek esetleg reményt adhatnak arra, hogy a mi lányunk is legalább próbát tegyen, hogy ringbe szálljon az adott súlycsoport magyar kvótájáért – kezdi fejtegetni Szél Attila.

Mindig is az olimpiai részvétel volt a célja (Fotó: OSBK)

Az orosházi lány idén váltott súlycsoportot. Az edzői stábbal egyetértésben 57 kilóról nem a következő, 59-re váltott, hisz az nem olimpiai súlycsoport, hanem 62-re. A felnőtt mezőny ritmusának felvétele mellett ebbe a súlyba bele kell erősödnie. Ráadásul nem is akárki az ellenfél a válogatottba kerülésért, hanem a gyermeke születése után fantasztikusan visszatért világbajnokunk, Sastin Mariann.

– A válogatási elvek meg vannak. Ha a lehetőség adott lesz, hogy a versenyeket lebonyolítsák, úgy gondolom, meg is fogják ezeket rendezni és kiderül, kik azok a feltörekvő fiatalok akik megértek rá, hogy esetleg átvegyék a stafétát – kommentálja a klubelnök.

Anna

Természetesen kíváncsiak voltunk arra is, hogy az érintett mit gondol a változásról. Telefonon értük el Szél Annát.

– Első gondolatom az volt, hogy sajnálom a lányokat, hisz keményen készültek, most pedig fogalmunk sincs, mikor rendezik a nagy megmérettetést, ugyanakkor egy kis remény is felcsillant számomra, hogy hátha indulhatok kvalifikációs versenyen, ha úgy adódik. Sastin Mariann óriási ellenfél, de nekem úgy kell készülnöm és esetleg odaállni vele szemben, hogy semmi sem lehetetlen. Ha lehetőség adódik, mindent meg fogok tenni, hogy legyőzzem és akkor talán mégiscsak Tokió lehet az első olimpiám – foglalta össze Szél Anna.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.