- hirdetés -

Katolikus plébánosunk, valamint evangélikus és református lelkészeink szavai az istentisztelet szerepéről, véleményük a járványhelyzetben gyakorlandó megfelelő magatartásról, és gondolataik az új helyzet adta új lehetőségekről.

Szalkay Róbert, az Orosházi Református Egyházközség lelkipásztora mindenkinek azt javasolja, ne pánikoljon, helyette inkább imádkozzon!

– Azok az emberek, akik évtizedek óta jártak vasárnaponként templomba, azok hozzá voltak szokva ahhoz, hogy ez mindig rendszerszerűen része az életüknek. Felkészületlenül érte őket ez a helyzet, és a változás, hogy nem vehetnek részt az istentiszteleten. Ahogy Noé be volt zárva a bárkájába, úgy vannak most az emberek bezárva saját házaikba, lakásaikba. Egy ilyen helyzetben nagyon fontos, hogy igehirdetésekkel, lelki jellegű üzenetekkel is találkozzanak az emberek a médiában.
Tartsuk szem előtt, hogy a pánik nagyon rossz tanácsadó! Látható, hogy megindult egy felvásárlási láz, ami egyelőre teljesen indokolatlan, és reméljük, a későbbieknek is az lesz. Akik tömkelegével vásárolják az árukat, azok egyrészt nagy tömeget hoznak létre a boltokban, amit most épp a vírus terjedésének megfékezése érdekében el kellene kerülni. Másrészt, ha megvesznek mindent mások elől, akkor a többi embernek nem marad ennivalója. Arra szólítanám fel az embereket, hogy tartsák be a kormány által közzétett felhívásokat, legyenek fegyelmezettek, vegyenek példát azokról az országokról, ahol viszonylag rövid időn belül meg tudták állítani a koronavírust, és bízzunk Isten kegyelmében! Ne pánikoljunk, inkább imádkozzunk! – mondta a lelkipásztor.

Szalkay Róbert református lelkipásztor

Az interneten egyre több ember csatlakozott már az imalánchoz. Azt feltételeztem, a járvány miatti félelmükben sokan fordultak a hit felé azok közül is, akiket a hétköznapokon nem foglalkoztat a vallás. Iványi László, az Orosházi Jézus Szíve Plébánia plébánosa úgy gondolja, sokkal több hívő él köztünk, mint az gondolnánk. Lehet, hogy sokan közülük nem mennek el a templomba, nem hangoztatják, hogy vallásosak, sőt lehet, hogy csak otthon, egyedül imádkoznak. De nem ez a fontos, hanem az, hogy belül hisznek Istenben.

– A hit mindig is erőt adott az embereknek. Nem csak az olyan krízishelyzetekben, mint ami most van, hanem a hétköznapokban is. A keresztény embert a hite motiválja ahhoz, hogy megpróbáljon egy kicsit jobb ember lenni, jobban odafigyelni embertársaira, empatikusabb lenni, a szeretetet gyakorolni. Lehet, hogy valakire azt mondják, hogy templomba jár, és mégis ilyen vagy olyan ember. Mindig azt mondom, hogy képzeljük el, ha nem járna templomba, lehet, hogy még ilyen sem lenne. A hit motiválja az embert, és erőt ad ahhoz, hogy egy kicsit odafigyeljen saját cselekedeteire. Ebben a nehéz és krízishelyzetben különösen szüksége van az embereknek arra, hogy a jó Istenbe kapaszkodjanak, és így lélekben feltöltve próbálják meg átélni ezt a nehéz időszakot – hangsúlyozta a plébános.

Iványi László plébános (Forrás: oroshaziplebania.hu)

Ördög Endre, az Orosházi Evangélikus Egyházközösség igazgató lelkésze úgy látja, sok új igeterjesztési és közösségépítési lehetőség nyílt meg az interneten a rendkívüli helyzet következményeként.

– Bár az idősebb korosztály először megijedtek az új helyzettől, attól, hogy vasárnap nem lesz a templomban szertartás, azóta sikerült mindenkit megnyugtatnunk és közzétennünk azt, hogy egyrészt a városi média segítségével, másrészt a saját csatornáinkon keresztül lesz módunk arra, hogy eljuttassuk mindenkihez az istentiszteletet. A rugalmasabb fiatalabb generáció és a középkorosztály számára viszont új lehetőségek és csatornák nyíltak most meg, amiket a rendkívüli helyzet megszűnése után is tovább szeretnének éltetni. Világosan látható, hogy az internetes portálokon, közösségi médián keresztül nagyságrendekkel több emberhez jut el az üzenet. Ez persze nem azt jelenti, hogy le lehet cserélni a templomot, de látjuk, hogy ez igenis egy jó lehetőség arra, hogy közösséget tudjunk építeni a virtuális térben. Az evangélikus egyház központi honlapján keresztül különböző gyülekezetek életébe bárki be tud most már kapcsolódni, aki szeretne, és vasárnap otthon ülve eldöntheti, hogy ő most az orosházi, a nyíregyházi vagy a szombathelyi istentiszteletet tekinti meg – mondta el Ördög Endre.

Ördög Endre evangélikus igazgatólelkész

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.