- hirdetés -

Az iskolák Orosházán is átálltak a digitális munkarendre hétfőn. Azonban Békés megyében, mintegy kétezer tanulót nemcsak az iskola falain belül, hanem külső gyakorlati képzőhelyen is oktatnak. A szakképzés gyakorlati részére vonatkozó információkról Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője tájékoztatott.

Harmadik napja, hogy az iskolák átálltak a digitális munkarendre. Ez azt jelenti, hogy a diákok otthon számítógépen keresztül tartják a kapcsolatot a tanárokkal, illetve sajátítják el a tananyagot. Azonban, van a tanulói ifjúságnak egy olyan rétege, aki nemcsak közismeretet tanul, hanem szakképző intézménybe jár, ahol szakmai elméletet és gyakorlatot is teljesíteniük kell.

Szünetel a gyakorlat Orosházán (Fotó: Rosta Tibor)

A duális képzésnek köszönhetően Békés megyében is van mintegy kétezer tanuló, aki külső gyakorlati képzőhelyen tejesíti gyakorlati idejét, azaz meghatározott napokon vállalkozásoknál, szervezeteknél, cégeknél tevékenykedik.
– Az első napon, amikor még nem jelentek meg szabályozások, a diákok között elterjedt az a hír, miszerint nem kell gyakorlata menni. Ez nem igaz! Felelősen át kell gondolni, hogy mit választanak a cégek, hogyan biztosítják a gyermek gyakorlatát – ismertette Mészárosné Szabó Anna, a Békés Megyei Kereskedelmi és Iparkamara szakképzési osztályvezetője.

Mint mondta, megjelent egy egyedi miniszeri határozat arról, hogy az iskolafenntartók milyen oktatást választanak. A Gyulai Szakképzési Centrum úgy döntött, halasztják a tömbösített gyakorlati oktatást előreláthatóan a tanév utolsó időszakára vagy a nyári szünetre.
– Orosházán is halasztva vannak a gyakorlati oktatások, helyette átcsoportosítva a digitális munkarendnek megfelelően, elméleti oktatás zajlik – tájékoztatott Pörneki Attila, a Gyulai Szakképzési Centrum Kossuth Lajos Szakgimnáziumának igazgatója.

A gyakorlatot teljesíteni kell!

Azokban az intézményekben, ahol nem halasztották el a gyakorlati oktatást, azonban a szülő úgy döntött,- a rendelt alapján megtehette – hogy nem engedi gyermekét külső gyakorlati képzőhelyre, annak számolnia kell azzal, hogy a diáknak a gyakorlatot be kell majd pótolnia, melynek ideje lehet, hogy a nyári szünetre fog esni.

Két fenntartó, a Békéscsabai Szakképzési Centrum, illetve a Reményhír Iskolafenntartó úgy döntött, hogy a digitális munkarendet részesítik előnyben. Azaz azt kérik a cégektől, hogy digitális formában adják le a diákok részére tananyagot.
– Bár gyakorlatot számítógépen keresztül nem könnyű oktatni, mégis biztosítani kell a gyakorlati időt hiszen, ha a gyermek hiányzása eléri az éves gyakorlati óraszám húsz százalékát, akkor a fiatal évismétlésre kötelezett. Függetlenül attól, hogy igazolt vagy igazolatlan hiányzásról van szó – fogalmazott Mészárosné Szabó Anna.

Abban az esetben, ha az adott cég nem tudja teljesíteni azokat a járványügyi feltételeket, amelyeket megszabtak számára, vagy nem vállalja a digitális oktatást, akkor az iskola veszi majd át a gyakorlati képzés lebonyolítását.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.