- hirdetés -

Manapság, amikor minden a koronavírusról és az általa okozott bajokról szól, jól esik szívmelengetőbb témákról is szót ejteni. A természet nem foglalkozik a vírussal, sorra érkeznek haza költöző madaraink.

Több ezer bíbic és nagy lilik, cankók, nagy kócsagok, récék a Körös-Maros Nemzeti Park pusztáin és vizes élőhelyein.

A kardoskúti Fehér-tó medre megtelt vízzel és a mocsarak is feltöltődtek, a szikes pusztákon pedig vízállások alakultak ki. Itt most már több ezer bíbicet lehet látni, de megjöttek a nagy pólingok és a nagy kócsagok is.

A kócsagok egy része itt telelt, de a vándorlók is megérkeztek már (Fotó: Palcsek István)

A vadludak többsége már útra kelt, csak egy körülbelül ötszáz példányos csapat tartózkodik a térségben. Sokféle réce is idetelepedett: tőkés, csörgő, fütyülő, nyílfarkú és kanalas récék. Megjelentek a gulipánok, a pajzsos cankók és a piroslábú cankók. A csomorkányi határ mezőgazdasági területein körülbelül négyezer aranylilét láthatunk – olvashatjuk a nemzeti park honlapján.

Már nem kell sokáig várnunk, hogy a magyar ember kedves madarai, a fecskék újra benépesítsék az üres fészkeket az eresz alatt és hamarosan már a gólya is a határban emelgeti az előkelő piros csizmákat.

Hamarosan ők is itt lesznek (Fotó: Palcsek István)

Most, amikor minden a bajról szól, talán a cikázó fecskék csempésznek életünkbe egy-egy vidámabb pillanatot. Vegyük észre őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.