- hirdetés -

Rohamos léptekkel közeledik a tavasz, szinte már itt is van, tanújelét már a virágok színpompái is jelzik. A hóvirág már elnyílt, de a krókuszok, százszorszépek, hunyor, ibolyák már ezer színben pompáznak. Hamarosan érkeznek a gólyák, illetve a fecskék.

Mivel a fecskék állománya az utóbbi időben drasztikusan visszaesett, nagyon kell ügyelni arra, hogy a meglévő fészkeiket megóvjuk.

A fecske – ahogy sok más kistestű, illetve énekesmadár – sokszor vonulás közben lesz a dél-európai, közel-keleti és észak-afrikai vadászok, orvvadászok áldozata. Évente mintegy 25 millió madárról beszélünk! Százezrével fogják el a fecskéket is, alaposan megtizedelve az állományt.

Folyik a tavalyi fészek tatarozása (Fotó: pixabay.com)

A fecske a magyar ember kedves madara ősidők óta. Nem csak szép a röptük, de sokat segítenek is, hisz éves szinten egyetlen fecske átlagosan 1 kg rovart fogyaszt el, így könnyen belátható, ha 2 millió fecskével csökkent az állomány, akkor évente két millió kiló rovarral több marad nekünk az embereknek, aztán panaszkodhatunk a szúnyogok és egyéb rovarok miatt, vagy pedig mérgezhetjük a rovarokat, a környezetet és önmagunkat.

Az, hogy az utóbbi években drasztikusan, mintegy 50%-al lecsökkent a fecskeállomány, leginkább az élőhelyek átalakítása, a táplálékbázis csökkenése, a klímaváltozás, és a fecskefészkek leverése miatt van. Van, aki szereti ugyan a fecskét, de nehezen viseli a jelenlétét a madárpiszok miatt, ám erre is van egyszerű megoldás. A madárpiszok potyogást „fecskepelenkával” akadályozhatjuk meg, ami nem más, mint egy 20 x 30 centiméteres fa, műanyag, vagy fém lap, melyet a fészek alá erősíthetünk. Ez felfogja a kipottyanó madárürüléket és szükség szerint könnyen tisztítható is.

Amennyiben nincs nálunk fecskefészek, akkor műfészket is fel lehet tenni, mely az eddigi tapasztalatok alapján ugyan olyan örömmel használnak. Műfészkek kihelyezésével pótolhatjuk azokat a hiányosságokat, amelyeket megváltozott környezetünk okoz. A legfontosabb szempont, hogy a hely megválasztásakor és a felhelyezéskor vegyük figyelembe a két faj – a füstifecske és a molnárfecske – sajátos, egymástól eltérő fészekhely-igényét. A molnárfecskék felülről zárt fészket építenek, amelyen csak egy kis bebúvónyílást hagynak a madarak. A fészkek teteje azonban nem sárból készül, ezt az eső ellen védő anyag az ember előtti időkben sziklák, ma már szinte kizárólag az épületeink vízszinteshez közeli felülete adja. Azokon a helyeken, ahol háztáji állatokat tartanak, jól megfigyelhető, hogy a molnárfecskék elsősorban a tornácon szeretnek fészkelni, míg a füstifecskék inkább az istállóban.

Óvjuk, vigyázzuk a maradék fecskefészkeket, hogy aztán kellemesebbé tegyük a környezetünket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.