- hirdetés -

Több mint száz nagy póling tartózkodott a Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Fehértó részterületén. Nappal a környező gyepeken csemegéznek, éjszakára a tómederbe húzódnak be.

Mint arról a Körös-Maros Nemzeti Park a honlapján beszámolt, a kardoskúti Fehér-tónál az utóbbi hetekben jelentősen megnövekedett az átnyaraló nagy pólingok száma. Május közepén még csak néhány egyed tartózkodott itt, júniusban azonban, ahogy megkezdődtek a kaszálások, egyre népesebb lett a táboruk. Az eddig megfigyelt legtöbb példány 104 volt. A lekaszált gyepek és lucernák kitűnő táplálkozóhelyül szolgálnak számukra. Elsősorban nagytestű rovarokat, sáskákat, tücsköket fogyasztanak. A déli órákat a tómederben töltik és éjszakára is oda húzódnak be. Az elmúlt napok nagyon meleg időjárása a tavat kiszárította, így mostanra a nagy pólingok száma is jelentősen lecsökkent.

– A víz fontos a számukra, hisz a táplálék önmagában kevés, inniuk is kell, illetve éjszakára és a déli órák pihenő időszakaira szeretnek a vízre húzódni. Ott tudják magukat biztonságban, ahol a róka, sakál és egyéb ragadozók nem tudják őket észrevétlenül megközelíteni. Hosszú ideig közel, s távol a Fehér tó volt az egyetlen, ilyen szempontból alkalmas vízfelület számukra a környéken. Most, hogy a tó kiszáradt, jelentősen lecsökkent a madarak száma is, jelenleg néhány tíz példányról beszélünk – mondta el a Körös-Maros Nemzeti Park munkatársa, Vasas András.

Nagy póling (Fotó: pixabay.com)

A nagy pólingok Európa északi tájain, elsősorban Skandináviában költenek, a telet pedig a mediterrán területeken töltik. Az őszi és tavaszi vonuláskor Magyarországon is szép számban megállnak. Minden évben akadnak átnyaraló példányok is. Az átnyaraló példányok olyan egyedek, amelyek pár nélkül maradtak, vagy sikertelen volt a fészkelésük. A nagy pólingok a Magyarországon előforduló legnagyobb partimadarak.

A szakértőtől azt is megtudhattuk, hogy nem csak a nagy póling, de más fajok példányai is szaporítják az átnyaraló madarak számát. Most is itt vannak például a darvak. Közülük mintegy nyolcvan példányt figyeltek meg a nemzeti park munkatársai. Vasas András szerint, ha a puszta élővilágának szerelmesei elég időt töltenek a kilátóban, akkor darut nem biztos, de nagy pólingot valószínűleg láthatnak.

Jól sikerült a vörösvércsék költése. Velük is találkozhatunk a Fehér-tónál (Fotó: pixabay.com)

– Jól sikerült a vörösvércsék költése, viszonylag sok példánnyal láthatunk, mostanában, mióta elindultak a kaszálások, pusztai ölyvvel is találkoztunk – egészíti ki a látnivalók sorát a szakértő.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.