- hirdetés -

A darvak vonulása a Tiszántúl egyik legszebb természeti jelensége. A kardoskúti Fehér-tónál rendszerint október második felében tűnnek fel nagy tömegben ezek a szép madarak.

Vándorlásuk közben ezrével állnak meg pihenni minden évben, és amíg az idő nem fordul igazán zordra, itt is maradnak. Reggelente kirepülnek a földekre, a learatott kukorica táblákon, szántóföldeken, réteken csemegéznek, este pedig nagy csapatokban foglalják el biztonságos helyüket a Fehér-tónál. A darvak repülése remek élmény: nagy csoportokban, hangosan krúgatva húznak el a tó felett hajnalban, amikor elhagyják szálláshelyüket, illetve napnyugtakor, amikor visszatérnek a tóra.

A Körös-Maros Nemzeti Park Kardoskúti Tájegysége minden évben megszervezi a darulest, ahol az imént említett esti beszállást, szakember vezetésével nézhetik végig a természet szerelmesei.

Hangos krúgatással, ezrével érkeznek éjszakai szálláshelyükre (Fotó: zoozoo.hu)

Lengyel György tájegység vezető elmondta, az elmúlt hetekben folyamatosan nőtt az állomány a Fehér-tónál és jelenleg mintegy tizenötezer nagy madár népesíti be a tavat.

– Rendkívül fontos, hogy semmilyen formában ne zavarjuk a nyugalmukat a fokozottan védett területen. Az igazgatóság munkatársai ez évben is, november minden szombatján szakmai kíséretet biztosítanak, és a kövesút északi oldalán lévő kilátóból nagy teljesítményű távcsövekkel teszik lehetővé a madarak megfigyelését, emellett pedig sok érdekes információval teszik még érdekesebbé a darulest. Ilyenkor már az esti órákban erősen lehűl a levegő, ezért érdemes jól felöltözni és nem baj, ha van nálunk egy kereső távcső, illetve fényképezőgép. Délután fél háromtól sötétedésig, ha sikerül jó időt is kifognunk, páratlan élmény részesei lehetünk egy-egy ilyen darulesen – tette hozzá Lengyel György.

A tájegység vezetőtől megtudtuk, hogy igen nagy a forgalom mostanában a kardoskúti Fehér-tónál. Jelenleg itt tartózkodik kb. ezer réce, tőkésréce, csörgőréce, kanalas réce, fütyülő réce, elkezdtek érkezni a vadlibák, a nagy lilikek száma a mai napon mintegy nyolcszáz körül van, de ez november folyamán folyamatosan nő, ezen kívül tartózkodik itt, nagyságrendileg négy-ötezer bíbic. Ezek száma napról napra változik, hisz a mi vidékünk csupán egy megálló az ő őszi vándorlásukban. Lengyel György elmondta, hogy láttak még a napokban fehér gólyát és egy fekete gólyát is. Mint megtudtuk, enyhébb teleken néhány madár át is telel, mint ahogyan a darvak is gyakran maradnak egész télre, ha nincs nagy hideg és nagy hó.

A novemberi darulesek közül az első, november 5-én szombaton lesz és ezután a hónap minden szombat délutánján várják az érdeklődőket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.