- hirdetés -

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) és a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) is támogatja a Székely Nemzeti Tanács európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről.

A magyar Országgyűlés ötpárti határozatban támogatta a Székely Nemzeti Tanács (SZNT) európai polgári kezdeményezését a nemzeti régiók védelméről. A kezdeményezés elindításáért az SZNT hat évig pereskedett az Európai Bíróságon. A parlament egyúttal felhívta az anyaországi és a külhoni nemzetrészekben élő magyarok figyelmét, hogy a polgári kezdeményezést aláírásukkal minél nagyobb számban támogassák.

A törvényhozás felhívására a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara is az ügy mellé áll, és falugazdász-hálózatán keresztül lehetőséget biztosít a hazai gazdálkodóknak, hogy aláírásukkal csatlakozzanak a kezdeményezéshez. A támogatói ívet Győrffy Balázs NAK-elnök és Jakab István MAGOSZ elnök is aláírta, továbbá a Magyarság Háza is csatlakozik a kezdeményezéshez. 
– A kezdeményezés sikere, amelynek első feltétele az egymillió aláírás összegyűjtése, a következő évtizedekre meghatározhatja a Kárpát-medencei magyarság jövőjét – hangsúlyozta Győrffy Balázs.

(Fotó: MTI)

A magyarországi gazdálkodók kézjegyeikkel nem csak a konkrét akciót segíthetik, hanem közvetve székelyföldi gazdatársaikat is. Az európai polgári kezdeményezés lényege, hogy az Európai Unió kohéziós politikája kezelje kiemelt figyelemmel azokat a régiókat, amelyeket nemzeti, etnikai, kulturális, vallási, nyelvi sajátosságok különböztetnek meg az őket körülvevő régióktól. Hét uniós országból egymillió támogató aláírásnak kell összegyűlnie május 7-ig. Ennek megléte esetén az ügyet az Európai Bizottság a munkarendjébe illeszti, és elindíthatja az uniós jogalkotási eljárást. Ennek sikeres lezárása esetén akár Székelyföld is lehetőséget kaphat arra, hogy hozzáférjen az uniós strukturális és más alapokhoz, forrásokhoz és programhoz. A kezdeményezés elősegíti a székelyföldi magyar gazdák szülőföldön való megmaradását és boldogulását, ami számukra és a kamara számára egyaránt fontos. Így a hazai gazdálkodók aláírásukkal elősegíthetik a székelyföldi agrár- és élelmiszer gazdaság megerősödését, fejlődését, továbbá a helyi gazdaközösségek egyenlő hozzáférését az uniós agrártámogatásokhoz.
– Trianon után száz évvel most végre lehetőséget kaptunk arra, hogy a különböző országokban rekedt magyar közösségeket elismertessük Európával, érdekükben fel tudjunk lépni. A kezdeményezés sikere kötelezné Brüsszelt, hogy komolyan foglalkozzon azokkal a nemzeti közösségekkel, amelyekkel a saját országaik gyakran mostohán bánnak – fogalmazott Jakab István.

A falugazdász-hálózatban a kamarai munkatársaknál már március elejétől elérhető az aláíróív.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.