- hirdetés -

Gazdafórumra várta az orosházi és környékbeli gazdálkodókat csütörtök délután az Orosháza és Térsége Gazdakör a Petőfi Művelődési Központba.

Jó néhány, a mezőgazdasággal foglalkozókat közelről érintő, sőt életüket, munkájukat befolyásoló témáról ejtettek szót a meghívott előadók.

Papp Zsolt György, Vidékfejlesztési helyettes államtitkár tájékoztatójában a precíziós gazdálkodás jelentőségéről hallhattak a jelenlevők, az Európai Unió Közös Agrárpolitikájának (KAP) keretében. Az államtitkár szót ejtett az őstermelők adózásának változásairól a mostanában nagyon sokat emlegetett osztatlan közös területek problémájáról és ismertetett néhány lehetséges megoldást is.

(Fotó: Palcsek István)

Nem kevésbé voltak érdekesek Jakab Tamás, a MAGOSZ főtitkára által hozott témák sem. A főtitkár a következő időszakra vázolta a családi gazdaságok lehetőségeit és szólt az agrár ágazatot érintő öröklési kérdésekről, a birtokstratégiáról.

Mint Jakab Tamás elmondta, mindig szívesen jön Orosházára, mert itt egy példásan működő, aktív gazda közösség van, Horváth József vezetésével.

(Fotó: Palcsek István)

– Mai jövetelünknek kettős célja van. Egyrészt szeretnénk a gazdáknak tájékoztatást adni az aktualitásokról, másrészt fontosak számunkra azok az impulzusok, észrevételek, esetleg kritikák, amelyek a gazdák oldaláról érkeznek, hisz ezeket figyelembe kell vennünk és figyelembe is vesszük akkor, amikor a jogalkotás felé javaslatokat teszünk. Ma is égetően fontos témákat kell megbeszélnünk a konszenzus kialakításának céljával – hangsúlyozta a MAGOSZ főtitkára.

A fórum harmadik előadója a Békés Megyei Kormányhivatal főigazgatója, dr. Rákóczi Attila, a megye agráriumának 2020 eleji helyzetét és lehetőségeit elemezte.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.