- hirdetés -

Március 4-én ismét egy érdekes előadást hallhattak, akik ellátogattak a Táncsics Mihály Gimnázium aulájába. A TörténÉSZ Klub előadássorozatának keretében ezúttal Makuláné Gulicska Valéria tartott előadást a 1848-49-es forradalom és szabadságharc legendás tábornokának, Görgei Artúrnak az életéről.

– Görgeinek hívják a silány gazembert, ki e hazát eladta cudarul – hangzott el Vörösmarty Mihály Átok című versében nem sokkal Kossuth úttörő levelének megjelenését követően, mely elindította az áruló vádat Görgei Artúr ellen. De valóban áruló volt az 1848-49-es forradalom és szabadságharc tábornoka?

Ennek a kérdéskörnek járt utána Makuláné Gulicska Valéria, aki március 4-én a Táncsics Mihály Gimnázium aulájában tartott előadást Görgei életéről a TörténÉSZ Klub rendezvénysorozatának keretében.

Ismét előadás helyszínéül szolgált a Táncsics gimnázium aulája (Fotó: Rosta Tibor)

– Kosáry Domokosnak a könyvét olvasva kezdtem el kicsit búvárkodni Görgei élettörténete után és nagyon megragadott az a keserű sors, ami jutott neki az áruló bélyeg rásütésével. Ezt fogom kicsit körbejárni, nem feltétlenül csak a szabadságharcot, hanem azokat a dolgokat, melyek a tábornok életéhez kapcsolódtak – ismertette a részleteket Makuláné Gulicska Valéria.

Ennek megfelelően az előadás egészen Görgei gyerekkoráig repítette vissza a hallgatókat, családi hátterével és a katonai pálya kezdetéig visszatekintve. A szabadságharc során nagy szerepe volt szinte minden jelentős katonai eseményben, az őszi, téli és tavaszi hadjáratban, valamint a világosi fegyverletételben, melynek következményeként Kossuth Lajos árulónak kiáltotta ki.

Részletesen bemutatta a szabadságharc tábornokának életét Makuláné Gulicska Valéria (Fotó: Rosta Tibor)

– Sokan csak a szabadságharcban játszott szerepéről hallottak, de én úgy gondolom érdemes utánajárni az 1849-et követő éveknek is, hiszen Görgei Artúr majdnem 99 évet élt – tette hozzá Makuláné Gulicska Valéria.

Az előadást a történetek között az időszak ismertebb politikusainak, költőinek és tábornokainak Görgeiről való visszaemlékezései színesítették.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.