- hirdetés -

Átláthatósági rendeletekről szóló előterjesztést állított össze a Közösen Orosháza Városáért Mozgalom képviselője. A célja, hogy az orosháziak még inkább érezzék, a döntéshozók bevonják őket a város ügyeibe.

Fontos, hogy a városban élők tisztában legyenek azzal, hogy mi történik Orosházán. Ehhez arra van szükség, hogy közérthető, átlátható formában biztosítsák számukra a megfelelő információkat az őket érintő döntésekről, a város pénzügyeiről, illetve beruházásairól. A Közösen Orosháza Városáért Mozgalom képviselőjének előterjesztése is ennek a megoldására irányul.

– A képviselőknek, hivatali dolgozóknak, az újságíróknak és nem utolsó sorban a lakosságnak is nagy segítséget jelentene – tette hozzá Sebők Éva.

A rendelet magába foglalja többek között a költségvetés egyszerűsített közzétételét is, amelyeket különböző diagramok és szemléltető eszközök segítségével érnének el. Erre már létezik egy ingyenes felület, amit pontosan ebből a célból hoztak létre, csak a megfelelő adatokat kell megadni.

Fotó: mintavaros.deepdata.hu

– A cél az lenne, hogy ne kelljen közgazdasági diploma a költségvetés értelmezéséhez. Akinek csak öt perce van a munka után ő is tudja mi történik a közpénzzel. A felület lehetőséget ad arra is, hogy aki szeretne komolyabban is elmélyedhet a számokban – fogalmazott Sebők Éva, hozzátéve, hogy a rendelet jó eszköz arra is, hogy az orosháziak még inkább úgy érezzék, bevonják őket a várost érintő döntésekbe.

Sebők Éva továbbá elmondta, az előterjesztés megírásánál a K-Monitor, a Transparency International Magyarország és az Átlátszó közös, “Ez a Minimum!” elnevezésű programját vette alapul. A képviselő rámutatott, hogy olyan település még nincs, ahol ezt a rendeletet teljes egészében elfogadták, de különböző részeit már néhány helyen alkalmazzák. Kiemelte, hogy a rendelet a korrupciókutatást is megkönnyíti, így annak megvan a visszatartó ereje.

Fotó: Kovács Lajos

– Ez nem egy ellenzéki rendelet, hiszen a fideszes vezetésű Kecskeméten már egy hasonló intézkedést elfogadott az ottani testület, míg Zuglóban a költségvetést már ilyen formában tették közzé. Ez nem politikáról szól, hanem arról, hogy tudunk hatékonyan dolgozni a jövőben – szögezi le a képviselő.

A rendelet szerint ezekért a feladatokért egy átláthatósági biztos felelne, aki nem lehet tagja hét főt meghaladó képviselő-testületi frakció tagja. Amennyiben a biztos a testület közül kerülne ki, a feladatait fizetés nélkül végezné. Sebők Éva elmondta, hogy előterjesztését nem vették napirendre, az okáról még nem kapott tájékoztatást.

Dolgoznak a kereshetőségen

A Közösen Orosháza Városáért Mozgalom képviselője már tavaly év végén és a legutóbbi testületi ülésen is jelezte a problémát, hogy a város honlapján úgy teszik közzé, illetve a képviselőknek is úgy küldik ki az előterjesztéseket, hogy azok nem kereshetők. Sebők szerint ez egy pár oldalas anyagnál nem okoz gondot, de egy nagyobb esetében, mint például a költségvetés komolyan megnehezíti a munkájukat.

A segítségét felajánló képviselő a jegyzőtől azt a tájékoztatást kapta, hogy az ötletét tovább gondolták és dolgoznak a probléma megoldásán.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.