- hirdetés -

Nagyszabású gazdafórumot tartottak az Orosháza és Térsége Gazdakör szervezésében a művelődési központban. A keddi rendezvény témái, a gazdatársadalmat nagyban érintő földtörvényi és adózási változások voltak.

Sokakat érint városunkban ez a két téma, amit mutat a fórumra érkező gazdák magas száma is. Horváth József gazdaköri elnök köszöntő szavai után dr. Andréka Tamás az Agrárminisztérium Jogalkotási Főosztály főosztályvezetője lépett a mikrofonhoz. Mint hallhattuk a földtörvény változásait két csomag fogja tartalmazni. Az első, az egykori szövetkezeti tagság után járó részarányi jogosultságok megváltásával foglalkozik. Ezek mintegy 25 éve várnak a megoldásra. A tervek szerint az állam a jogosultakat nem földtulajdonban, hanem pénzben fogja kompenzálni.

A gazdák közül szinte mindenkit érintenek a változások (Fotó: Palcsek István)

A másik, későbbi csomag foglalkozik az osztatlan közös tulajdon rendezésével. Ennek tartalma a tervek szerint még ebben a félévben nyilvánosságra kerül. Hogy a parlament mikor tárgyalja, az még a jövő zenéje. Mindenképp biztosítani szeretnék a megoldás informatikai hátterét és ebben a csomagban is szerepelnek pénzben megváltott tételek. Lesznek meghatározott területi minimumok, hogy a birtokok elaprózódását elkerüljék.

A fórum másik előadója Nagyné Sztán Ilona – NAV Békés Megyei Adó és Vámigazgatóság ügyfélszolgálati főreferense volt. Ő az őstermelőket, mezőgazdasági vállalkozókat, családi gazdálkodókat érintő, 2019-2020 évi adózási változásokról tartott összefoglaló előadást.

A fórum végén a megjelent gazdák az illetékesektől kaphattak választ a közben felmerült kérdéseikre.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.