- hirdetés -

A megfelelő tárolás fontos szerepet játszik az ételek eltarthatóságában: a hideg lelassítja a veszélyes mikrobák szaporodását.

A hűtőtéren belül nem egyforma a hőmérséklet, a zöldségtároló rekesz feletti polc a leghidegebb, a legfelső polc a legkevésbé hideg, a legmelegebb a hűtőajtóban van. Az eltérő hőmérsékletek miatt a hőtő különböző részei más és más ételek tárolására a legalkalmasabbak:

A megfelelő élelmiszer-biztonsági szabályok betartásával elkerülhetőek az élelmiszer okozta megbetegedések. A nyers húst minél hamarabb dolgozzuk fel és tartsuk távol más élelmiszerektől, hogy a hús levében felszaporodott baktériumok ne okozzanak keresztszennyeződést, vagyis ne kerüljenek át más élelmiszerekre. A nyers húsokat ezért dobozokban vagy több réteg fóliazacskóban tegyük a hűtő alsó polcára. Ha pár napon belül nem használjuk fel a húsféléket, inkább fagyasszuk le.

Ne zsúfoljuk tele hűtőnket (Fotó: femina)

Élelmiszer-biztonsági tanácsok

Minden élelmiszer legyen lefedve, külön becsomagolva vagy bedobozolva. A hűtőszekrényt hetente tisztítsuk: szódabikarbónás vagy ecetes vízzel töröljük át a polcokat és a belső oldalakat. A hűtő-szekrény fogantyújának tisztaságára is figyeljünk. A hűtőlégtér hőmérséklete 0-5°C közé legyen beállítva, a fagyasztó hőmérséklete -18°C vagy az alatti legyen.

Nem szabad túlzsúfolni a hűtőszekrényt, ha tele van, akkor érdemes alacsonyabbra venni a hőfokot. Fagyasztott élelmiszereket a hűtő alsó polcára téve hagyjuk felengedni egy éjszaka alatt, ne szobahőmérsékleten vagy forró vízben, mivel forró vízben a fagyasztott élelmiszer külső felületei gyorsan kiolvadnak, a bennük lévő baktériumok pedig szaporodni kezdenek.

Egyes élelmiszerek 3-12 hónapig tárolhatóak biztonságosan a háztartási fagyasztóban. Az eltarthatósági idő élelmiszerenként változik, ami nagyban függ a csomagolástól, a lefagyasztás szakszerűségétől és a tárolási hőmérséklettől is. Az idő múlásával a fagyasztott élelmiszerek minőségében kedvezőtlen változások lépnek fel. A gyorsan romlandó élelmiszereket mihamarabb, de legalább 2 órán belül tegyük be a hűtőszekrénybe – olvasható a Nébih, Ételt csak okosan honlapján.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.