- hirdetés -

Van, aki a festészetben, van, aki a táncban és van, aki a főzésben tud kibontakozni. Hiszen ez a terület is lehet művészi, jöhet szívből és a végeredmény lehet egy gondosan megkomponált alkotás. Muszka Ádámra ez igaz. A Svájcban élő orosházi szakács szemet gyönyörködtető és ízlelőbimbókat felajzó ételei már az internetet is meghódították.

Orosházán született, középiskoláját már Szegeden végezte Muszka Ádám. A főzés iránti szeretete gyermekkorából ered, azóta szakácsként keresi kenyerét a csokoládé és az óra hazájában, Svájcban. Főzés iránti szeretetét mi sem bizonyítja jobban, mint az, hogy szakmáját rekord idő alatt szerezte meg.

Az érettségit és a szakács szakmát rekord idő alatt szereztem meg, ami azt jelenti, hogy egy év alatt végeztem el a 2-3 éves képzést. Munka mellett még a diétás szakács szakmát is megszereztem esti iskolában. Magyarországon nem dolgoztam sokat, Szegeden és Orosházán csak pár-pár hónapot, mivel tudtam nekem ez kevés amit itt nyújt a magyar gasztronómia – mesélte.

Kötődése a gasztronómiához a nagyszüleitől ered, gyermekként tőlük leste el hogyan kell könnyű, de mégis ízletes ételeket készíteni. Egy általa készített vacsora után tudatosult benne, hogy szakács lesz.
– Kilenc éves lehettem mikor otthon unatkoztam és gondolva egyet elmentem a piacra biciklivel és bevásároltam. Mire a szüleim hazaértek kész volt a komplett vacsora. Rántott hús burgonyapürével és tartármártással. Nagy meglepetés volt számukra, hogy terített asztallal, meleg főtt étellel vártam őket. Annyira jól sikerült a vacsora, hogy egyfolytában csak azt mondták nekem, hogy szakácsnak kell lennem. Így hát oly fiatalon elhatároztam, hogy én szakács leszek – emlékezett vissza élete egyik legmeghatározóbb pontjára.

Munka közben (Fotó: Kevin Nussbaum)

Szakma megszerzése, és a szegedi és orosházi munkák után az útja Németországba vezetett, ahol 5 évet töltött el egy nagy hoteltől kezdve egészen egy kis családi fine dining étteremig.
– Majd Svájcban kaptam egy elég nívós várétteremben állást ahol eddigi pályafutásom legizgalmasabb, legjobb éveit töltöttem. Két hét után a konyhafőnöktől teljes szabad kezet kaptam és az ételeim felkerültek az étlapra is. Volt olyan vendég, aki nem volt rest 100-200 kilométert utazni csak azért hogy a saját kreációimat megkóstolja. Ezután teljes fordulatot vett az életünk, hiszen megérkezett hozzánk egy apró csöppség, Bendegúz. Ezért úgy határoztam keresek olyan munka helyet ahol a hétvégéim szabadok, nincs túlóra és még jól is fizetnek, hogy többet tudjak otthon lenni a családommal – mesélte Ádám.

Fine dining: ahol a szakács alkot

Jelenleg egy magánklinikán dolgozik, mint diétás szakács. Tudja, nem ez jelenti a szakma csúcsát, de úgy véli, ez volt a legjobb döntése. A több szabadidő lehetőséget biztosított ahhoz, hogy jobban elmélyüljön a fine dining világában.

– Ez a szópár a legtöbb ember számára egyet jelent a drága, puccos Michelin csillagos éttermek félregondolt sznobériájával. A legtöbb szakács lefagy ilyenkor, mert azt gondolja hatalmasat kell alkosson. A legtöbb vendég meg azt gondolja, hogy „úgysem tudom meg fizetni azokat a sok kis vackokat”. Mi magyarok úgy vagyunk vele, hogy egy nagy tányér pörkölt vagy töltött káposzta legyen a tányéron de folyjon le róla, és az nekünk így jó. De mikor látják, hogy van 4-5 fogás és ebből néhányat egy-két harapással meg lehet enni, nem hiszik el hogy azzal jóllaknak. Ezt a szemléletet vallja édesapám is, nagy adag töltött káposzta és jól van. A családomat elvittem a várétterembe ahol dolgoztam, és nem tudtak végig enni a négy fogást. Közben finom bort ittak, változatosan ettek, és két-három fogás alatt teljesen jól laktak. Másnap délig nem is voltak éhesek – vázolta.

Munka mellé kell egy kis humor (Fotó: Muszkáné Balla Diána)

Úgy véli, a fine dining egy behatározhatatlan gasztronómiai formátum. Az ízléses tálalás keveredik a különleges ízélménnyel.
– A fine diningra szerintem nincs megfelelő definíció vagy tétel, mint a matematikában. Nem tudom megfogni, csak érzem, hogy mit jelent számomra. Mivel a fine dining nem fehér és nem fekete nem lehet így behatárolni. Mindenből egy kicsi és ebben rejlik a szépsége. Az egészen egyszerű családi receptektől a molekuláris gasztronómiáig mindent magába foglal. Ez persze függ a szakács kreativitásától és a képességeitől is. Egyszerűen fogalmazva a szakács legyen igényes a munkájára és nem csak küllemben, hanem ízben is adjon maradandót, hogy az emberek mikor megkóstolják az legyen a gondolatuk: „ez nagyon finom, jól érzem magam”. Számomra ez a fine dining.
Minden változik, így a gasztronómia is. Ma már valóban nem azt jelenti, mint a kezdetekkor. Ez viszont nem azt jelenti, hogy halott, sőt él és virul, hisz jellegéből adódóan több helyre eljut, mint valaha. A fine dining már nem a gazdagok kiváltsága, nem anyagi természetű luxus hanem a minőségre törekvő séfek gondolkodásmódja – vázolta.

A mondás úgy tartja, nem csak szánkkal, hanem a szemünkkel is eszünk. Ez teljesen igaz a fine dining világára. Ádám szerint fontos, hogy elnyerje a tetszésünket az, amit a tányéron látunk.

– Először a szemünkkel mérjük fel, hogy egyáltalán az ételhez nyúlunk-e vagy sem. Gondoljunk bele nekünk olyan a keleti konyha, mint a nyugatiaknak a magyar. Mikor egy nyugati meglátja a pacalpörköltet tízből nyolc félretolja a tányért, és megkérdezi, hogy mi ez a borzalom itt?! Mi magyarok ugyan így vagyunk a sült bogarakkal, rovarokkal amiket az ázsiaiak esznek – emelte ki Ádám.

Bár nagy műgonddal megalkotott és ízvilágukban egyedülállónak számító ételek megalkotásával tölti életét, számára a legízletesebb fogás egy, a maga nemében is utánozhatatlan hétköznapi étel.

– Most itt elkezdhetnék sorolni olyan fogásokat, amik ismeretlenek a hétköznapi ember számára és valóban imádom őket, de az én egyetlen nagy kedvencem a rántott sajt burgonyapürével és tartármártással. Valahányszor Magyarországon járunk ez szinte mindig kötelező – mondta.

Megszületett az Adam’s Kitchen

Először saját szórakoztatására hozta létre az Adam’s Kitchen elnevezésű oldalát, ahol az által alkotott fogásokat mutatja be. Olyan ételeket, melyek mindegyike saját kreativitását tükrözi.

– Ahogy teltek a napok, hetek elkezdtem komolyabb dolgokban gondolkozni. Így már össze is ültem egy kis csapattal, akikkel egy igen komoly, eddig az internet világában még nem látott honlapot fogunk összehozni. És itt receptektől kezdve saját videós blogon át az online oktatásig minden megtalálható lesz, több nyelven. Ezek távlati célok, de hiszem, hogy főzni bárki tud és akinek segítség kell benne, annak tudjak ebben segíteni – mondta Ádám.

Hozzátette, az Adam’s Kitchen-t nem egyedül csinálja, három állandó tagja van.
– Mi így hárman napi szinten kapcsolatban vagyunk és minden hétvégén összeülünk, elemzünk, mi volt jó vagy rossz. Ötletelünk és tervezünk a következő egy-két hétre, hónapra esetleg. Figyelembe vesszük melyik ételnek van a szezonja, ugye volt már rebarbara, spárga, lassan jön majd a rókagomba, de persze meg akarjuk mutatni a nyugati konyhákat is, így volt már svájci hetünk is. Igyekszünk újat mutatni. Olyat, amit még nem láttak vagy csak nagyon kevesen tudnak róla – ecsetelte. Mint mondta, a főzés az élete, ezért gondozzák teljes odaadással oldalukat is.

– Van az a mondás, hogy nem azért élünk, hogy együnk, hanem azért eszünk, hogy éljünk. Nos, számomra ez így nem teljesen igaz. Nekem ez a szenvedélyem. A főzés-sütés, új ízek kreációja, igazi ízorgazmusokat elérni. Igen, így mondhatjuk, hogy az életem. Néha kicsit bele is szoktam bolondulni és már nagyon perverz dolgokat, kombinációkat találok ki. Ilyenkor inkább elmegyek aludni – tette hozzá.

A jövőre nézve az online világban szeretné tökéletesíteni márkáját, de egy saját étterem nyitásától sem riad vissza az ifjú ételművész.

– Terveimben mindig is egy saját étterem szerepelt, de így kisbabával ebbe nem fogok egyelőre belevágni, így az interneten szeretnék célközönséget találni és itt elkezdeni kiépíteni egy brandet. Közben a saját chili szószaimat szeretném piacra dobni, ez is a tervek közt van. A világ legerősebb chilijéből csinálok olyan különböző ízű szószokat, melyeket az emberek meg is tudnak enni és mellette még ízeket is éreznek – zárta a beszélgetést Muszka Ádám.

Az Adam’s Kitchen minden héten új menüvel jelentkezik, Facebookon és Instagramon is elérhető, utóbbi esetében az #Adamskitchen_official név alatt. A legfrissebb, május 29-i étel-összeállításban a csirke paprikás szerepel újragondolva (als fine dining art), desszertnek pedig szabadkai palacsintát kínál az orosházi szakács.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.