- hirdetés -

Az Országos Meteorológiai Szolgálat előrejelzése szerint hétfőn és kedden akár 90 kilométer/órás sebességet is meghaladó széllökések is lehetnek. A Katasztrófavédelem néhány jó tanácsot is adott, amivel elkerülhető a baj.

Vasárnap délelőtt érte el Nyugat-Európát a Ciara nevű viharciklon, amely a késő esti órákban Magyarország fölé is megérkezett. Az akár kilencven kilométer/órát is meghaladó szél fákat csavarhat ki a földből, vezetékeket szakíthat le, megrongálhatja a házak tetőszerkezetét, közlekedési zavarokat és akadályokat idézhet elő, ezért fontos, hogy készüljünk fel és tudatosan védekezzünk az erős széllökések ellen.

A 2017-es viharban is több fát csavart ki a szél – Kis odafigyeléssel megelőzhető a baj (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

– A túlméretes, épületek közé ültetett fák problémákat tudnak okozni. Ilyenkor, ha előre gondolkodnak az emberek és karbantartják a fákat, akkor nagyon sok baj megelőzhető – fogalmazott még korábban portálunknak Németh László orosházi tűzoltó parancsnokhelyettes. Hozzátéve, hogy a múlt héten az időjárás miatt több mint negyven káresethez vonultak ki az orosházi tűzoltók.

A telken belüli túlnőtt fák esetében egyszerűbb a dolgunk. Ilyenkor érdemes felmérni, hogy mennyire jelent veszélyt a házunkra. Érdemes gondoskodni az ágak metszéséről, esetleg fakivágásáról. Amennyiben valaki nem biztos a dolgában hívhat szakembert is, aki javaslatot tesz a szükséges lépések elvégzéséhez.

Az ingatlanunk előtti közterületi fák esetében már bonyolultabb a helyzet. Orosházán a kivágásuk ugyanis engedélyköteles, melynek formanyomtatványa a hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési irodáján található meg. A benyújtott kérelem elbírálása után történhet meg a fa kivágása.

A közterületi fák kivágása minden esetben engedélyköteles (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A katasztrófavédők felhívták a figyelmet, hogy érdemes a tetőszerkezetre is ügyelni. Hívjunk ácsot, aki megvizsgálja és szükség esetén kijavítja az esetleges hibákat. Ezzel elkerülhető, hogy tetőnket feltépi a szélmozgás.

Mit tegyünk ha itt a vihar?

A Katasztrófavédelem azt javasolja, hogy zárjuk be a nyílászárókat, vigyünk be a házba minden olyan tárgyat, amelyet a szél felkaphat, áramtalanítsuk az elektromos berendezéseket, készüljünk fel egy esetleges áramszünetre, ne hagyjuk felügyelet nélkül a gyerekeket és a betegeket.

Amennyiben a szabad ég alatt ér minket a vihar keressünk stabil helyet (épületeket és aluljárókat), kerüljük a fákat, védjük a szemünket, az erős széllökések ellen pedig oszlopba vagy kerítésbe kapaszkodjunk. Hagyjuk el járművünket, mert bentről csak korlátozottan érzékelhetők a fenyegető veszélyek (például egy fa dőlése). Ne közelítsük meg se a leszakadt vezetékeket, se az állatokat, mert a viharban viselkedésük kiszámíthatatlanná válhat.

Veszélyhelyzet, baleset és viharkárok esetén haladéktalanul hívjuk a mentőegységeket a 112-es telefonszámon!

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.