- hirdetés -

Utánajártunk, mi a teendő, ha a házunk előtt álló, de a közterületi példányok közé tartozó fák elkorhadtak. Mind a kivágásukhoz, mind az újabb fák közterületen történő elültetéséhez engedélyre van szükség.

A közterületi fákhoz az ingatlanok tulajdonosai nem nyúlhatnak hozzá. A kivágásuk ugyanis engedélyköteles, melynek formanyomtatványa az Orosházi Polgármesteri Hivatal Városfejlesztési és Városüzemeltetési irodáján található meg. A benyújtott kérelem elbírálása után történhet meg a fa kivágása.

A kivágás mellett gallyazási vagy más átalakítási munkákra sincs lehetőség hivatali engedély nélkül. Amennyiben indokolttá válik a gallyazás, azt az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. munkatársai végzik, kivéve ha az adott fa magas feszültségű vezetéket érint. Abban az esetben a DÉMÁSZ munkatársai érkeznek, hogy a vezetéket veszélyeztető faágakat eltávolítsák.

A közterületi fák kivágása minden esetben engedélyköteles (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ha az elkorhadt közterületi fákat az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. vágja ki, akkor az önkormányzat tulajdonába kerül. Ha pedig a megfelelő engedély birtokában az ingatlantulajdonos úgy dönt, hogy saját maga vágja vagy vágatja ki a korhadt fát, onnantól a saját tulajdonába kerül.

A közterületen lévő fák, cserjék ültetéshez a kivágáshoz vagy a gallyazáshoz hasonlóan engedély szükséges. Ezért ősszel az elmúlt évekhez hasonlóan ismét a kérések és a helyszíni bejárások alapján ültetnek új fákat a közterületekre, számba véve, mennyire kivitelezhető a helyszín és a kért fa típusa.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.