- hirdetés -

Csütörtök délután a Polgármesteri Hivatal kis tanácskozó termében alakult újjá az Orosházi Települési Értéktár Bizottság (OTÉB).

Az Értéktár Bizottság 2013. október huszadika óta eredményesen működik városunkban. Azzal a céllal alakult meg, hogy lajstromba vegye az egyedi, megkülönböztetésre alkalmas, kiemelésre méltó helyi értékeket. Azóta folyamatosan bővül az Orosházi Települési Értéktár. Jelenleg több mint negyven elemmel büszkélkedik. Ide sorolható például a búzacsíramálé, az orosházi kenyér, kolbász, kulcsos kalács, a nyolc tojásos száraztészta, az orosházi kacsa- és libamáj, az üvegipar, Mokry Sámuel, Justh Zsigmond, Thék Endre élete és munkássága. A helyi értékek megismertetése fontos feladat, hiszen múltunk sok esetben a további fejlődésünk alapját jelentheti.

Több bizottsági tag azonban különböző okok miatt nem vállalhatta tovább ezt a feladatot. A tagcserék miatt megalakult új grémiumban ketten – Horváth József és Szilasi-H. Tibor – maradtak a régiből.

Az új bizottsági elnök megválasztása után megtárgyalták a működési szabályzatot (Fotó: Palcsek István)

Az alakuló ülés két fő napirendi pontja, a bizottság elnökének megválasztása, illetve a Szervezeti és Működési Szabályzat (SZMSZ) megtárgyalása és elfogadása volt.

A bizottság, az elnöki székbe, a Nagy Gyula Területi Múzeum igazgató helyettesét, Józó Tamásnét javasolta és választotta meg egyhangúlag a testület. AZ SZMSZ-t illetőleg érkezett az alakuló ülésen néhány módosító indítvány. Az ezekkel kiegészített dokumentum tartalmát ugyancsak elfogadta a megalakult bizottság, melynek döntéseit azonban a képviselő testület hagyja jóvá. Az új Települési Értéktár bizottság tagjai: Józó Tamásné, Buzai Csaba, Erostyák Zoltán, Gyapjasné Béres Enikő, Horváth József, K. Tóth László, Magonyné Urbán Zsuzsanna, és Szilasi-Horváth Tibor.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.