- hirdetés -

Május másodika jelentős nap a magyar demokrácia történetében. 1990-ben ezen a napon tartotta alakuló ülését a rendszerváltás utáni első szabadon választott országgyűlés.

A harminc évvel ezelőtti ülésen ott volt Orosháza megválasztott képviselőjeként Varga Zoltán. A könyvtárigazgatóból lett országgyűlési képviselővel ültünk le egy kis múltidézésre.

– Már a választások idején is felfokozott hangulat uralta az országot. Mi, akkori MDF-esek azért indultunk, hogy az úgynevezett szocializmust leválthassuk. Már ’89 október 23-án tartottunk egy, a forradalomra emlékező gyűlést Orosházán. Több, mint kétezer ember gyűlt össze a polgármesteri hivatal előtt, ahol az egyik beszédet Kiss Sándor református lelkész mondta, a másikat én. Őszintén hittük, hogy a pillanat, amire vártunk, elérkezett – idézi fel az eseményeket Varga Zoltán.

Van egy sor olyan pillanat, melyre jó visszaemlékezni (Fotó: CSJ)

Az MDF megnyerte a választásokat és a Kisgazda Párttal, valamint a Kereszténydemokrata Néppárttal koalíciót alkotva sikerült is kormányt alakítania. Akkor jött el május másodika, a parlament alakuló ülése.

– Nagy reményekkel és egymás iránti elkötelezett barátsággal mentünk akkor a parlamentbe. Azt éreztem, hogy bármilyen sok nehézség adódik, képesek leszünk arra, hogy túljussunk rajta. Antall József személyében egy karizmatikus, nagy formátumú politikus állt az ország élén. Körülbelül tudtuk, hogy mit akarunk tenni, mit kell megtennünk az országgyűlés tagjaként és hittük, hogy a hogyanját is sikerül megtalálni. Rendkívül felemelő érzés volt ott lenni. Nehéz harminc év elteltével pontosan visszaemlékezni, de sok olyan pillanat volt amire ma is szívesen gondolok vissza – mondja az egykori képviselő.

Azóta sok választás zajlott, több országgyűlés alakult, kormányok jöttek, mentek, de ezt a ’90-es alakuló ülést őrzik a történelemkönyvek, és most már az OrosCafé archívuma is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.