- hirdetés -

A Gyermek- és Ifjúsági Önkormányzat munkájával, az Orosházi Diáktanyával és Orosháza ifjúság politikájával ismerkedtek egy nemzetközi tanulmányút magyar és osztrák résztvevői Orosházán. A résztvevők célja az volt, hogy megismerjék a jó ifjúsági munka gyakorlatait Magyarországon.

Második fordulójához ért a Tandems for good practices of local youth work tanulmányút. Az első fordulót Ausztriában tartották ősszel, idén viszont Orosházára is ellátogattak a program résztvevői január 28-30-a között. Bernhard Fellner, a Villa Korneuburg vezető ifjúsági munkatársa hírportálunknak elmondta, az úton több települést is érintettek, ezáltal lehetőségük nyílt jobban megismerni a Magyarországon zajló ifjúsági tevékenységeket és jó gyakorlatokat.

– Egerben szintén találkoztunk az alpolgármesterrel, és megismertük az ott zajló ifjúsági munkákat, és azt, hogy az elmúlt években mit értek el a településen. Miskolcon a Factory Arénába szervezett különféle sportfoglalkozásokkal, míg Hernádszentandráson az InDaHouse programmal ismerkedtünk meg. Orosházán szintén a bevált és jól működő ifjúsági munkák tárulnak elénk – nyilatkozta Bernhard Fellner.

(Fotó: Palcsek István)

A Petőfi Művelődési Központba szervezett eszmecserén Bojtosr István is köszöntötte a résztvevőket. Az alpolgármester bemutatta Orosházát, beszélt a gazdaságról, továbbá a település oktatási helyzetéről is.

– Az oktatási lehetőségeink és adottságaink is egy széles palettát ölelnek át. Állami és egyházi fenntartású intézményekben tanulnak a város fiataljai. A legnagyobb kihívást az jelenti, hogy a fiatalokat itt tartsuk Orosházán, lehetőséget biztosítsunk arra, hogy visszatérjenek ide tanulmányaik után. Ha egy gyermek elmegy egy kisvárosból egy nagy városba továbbtanulni, akkor ott hozzászokik egy bizonyos életformához, egy bizonyos életstílushoz, majd új barátokra lel, nagyobb lehetőségeket lát. Próbálunk megtenni mindent, hogy fiataljaink számára érdemes legyen visszatérni Orosházára – mondta az alpolgármester.

(Fotó: Palcsek István)

Nagy érdeklődést váltott ki a résztvevők között az Orosházi Oktatási Kerekasztal létrejötte. Az egyik jelenlévő az iránt érdeklődött, hogy milyen formában működik majd a kerekasztal és a helyi fiatalság mennyire vesz majd részt a döntések meghozatalában. Bojtor István elmondta, a döntések a fiatalok érdekeit szolgálják majd, figyelembe véve a helyi tanulók igényeit.

A vendégek több műhelymunkán is részt vettek ittlétük alatt, többek között betekintést kaptak az ifjúság gazdálkodási helyzetébe is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.