- hirdetés -

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) tartott sajtótájékoztatót péntek délelőtt, melynek témái, a megyei agrárium tavalyi évének értékelése és az idei évre megfogalmazott célok, feladatok voltak.

A NAK megyei elnöke, dr.Kulcsár László mellett részt vett a sajtótájékoztatón a Kormányhivatal részéről, dr. Takács Árpád kormánymegbízott. Elsőként ő osztotta meg gondolatait a sajtó képviselőivel. Mint elmondta, a 2017-ben, az Agrárkamarával megkötött együttműködési megállapodás a kormányhivatal egyik legsikeresebb, legösszefogottabb és legjobban működő kooperációja.

– A Békés-megyei falugazdászok munkáját mi sem dicséri jobban, mint a szinte hiba nélkül beadott tizenötezer egységes kérelem és ezzel kapcsolatosan az ellenőrzések minimális száma. A kérelmek kétharmadát a falugazdászok segítségével adták be a gazdák. Ezzel együtt kiválóan vizsgázott a gyors-információs rendszer is – emelte ki a kormánymegbízott.

Dr. Takács Árpád elmondta még, hogy az EU-s források lehívásában, felhasználásában Békés megye kiválóan vizsgázott, köszönhetően a kamarával meglevő szoros együttműködésnek.

A NAK Békés-megyei elnöke az elmúlt évvel kapcsolatos összefoglalójában elmondta: – Szélsőséges időjárás, aszály, belvíz, viharok nehezítették a múlt évben a Békés megyei növénytermesztő gazdákat. A szokásosnál kevesebb búza termett, viszont kiváló volt a napraforgó és erős közepes a kukorica átlaghozama. Az állattenyésztésben emelkedett az élősertés felvásárlási ára, stabilizálódott a tejpiac. Dr. Kulcsár László azt is kiemelte, hogy azonnal közbeléptek ott, ahol kellett, ezzel is segítették tagjaikat.

Mindkét szakember optimistán látja a jövőt (Fotó: Dancsó József)

– Amin semmi nem múlt, az a megyei gazdák szakértelme, tudása és szorgalma. Az időjárást azonban nem befolyásolhatják. A kamara viszont ebben is lépett a jégkármérséklő, a 2018 óta működő JÉGER-rendszer révén. Békésben 17 automata és 46 manuális generátor működik. Ezek alkalmazásának köszönhetően a múlt évben felére csökkent a jégkár. Egy forint költség 33 forint megmentett értéket jelentett. A 2018-as őszi gabonavetés után 100–150 milliméter csapadék hiányzott a talajból. Tavaly május–júniusban aztán olyan sok eső esett, ami nem hiányzott. Végül, például a búzánál, a korábban megszokottnál 20 százalékkal alacsonyabb lett a megyei átlag – tette hozzá dr. Kulcsár László

A búza sok májusi esővel megnövekedett toxin tartalma miatt sok gazdálkodó csak takarmány búzaként, alacsonyabb áron tudta értékesíteni terményét. A kamara javaslatot nyújtott be a kormánynak, hogy az EU szabványoknál jóval szigorúbb magyarországi követelményeket igazítsák a kontinentális elvárásokhoz. Az idei értékesítésnél ez már nem játszhat szerepet, de a jövőt illetően a gazdákat segítheti, ha az uniós határértékek szerint módosítják a jogszabályt.

Mindkét előadó optimistán tekint a megyei agrárium jövőjére. Ennek igazolására dr. Kulcsár László elmondta: – Az agrárkamara megyei elnöksége tavaly közel 2700 földadásvételi szerződést véleményezett. Ezzel előkelő helyen vagyunk az országban. A földátruházások meghaladták a 4500 hektárt, Békésben négymillió forintot is adtak egy hektárért. Ez is mutatja, hogy a gazdatársadalom bízik a jövőben, nekünk pedig az a dolgunk, hogy mindenben segítsük őket.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.