- hirdetés -

A következő tanévtől kezdve az óvoda és a szülők már nem dönthetnek arról, hogy a 6. életévüket betöltött gyermekek megkezdjék-e az iskolát vagy maradjanak-e még egy évet az óvodában. A szülők, ha az utóbbi mellett döntöttek, január 31-ig kérvénnyel fordulhattak az Oktatási Hivatalhoz.

Egyetlen év egy kisgyermek életében nagyon sokat jelenthet, óriási fejlődésre, érésre adhat lehetőséget. Gyakran előfordult, hogy a gyerekeket még egy évig oviban tartották a szüleik, korábban megvolt rá a lehetőségük, hogy az óvodavezetővel közösen mérlegeljenek és döntsenek. A következő tanévtől kezdve viszont új kézbe került a kérdéskör elbírálása.

– A jogszabály szerint a gyermek abban az évben, melynek augusztus 31-i napjáig a 6. életévét betöltötte, de legkésőbb az azt követő évben tankötelessé válik. Ez a változás elsőként a 2013. szeptember 1. és 2014. augusztus 31. közötti időszakban született gyermekeket érinti – tájékoztatta korábban hírportálunkat Motyovszki Edit, a Békés Megyei Pedagógiai Szakszolgálat Orosházi Tagintézményének vezetője.

Korábban megvolt a lehetőség, hogy a szülők az óvodavezetőkkel közösen mérlegeljenek, döntsenek (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Ha a szülők ragaszkodtak ahhoz, hogy gyermekük további egy évig óvodába járjon, az Oktatási Hivatalhoz kellett fordulniuk. Idén januártól ugyanis a szülői kérésre az Oktatási Hivatal engedélyezheti a felmentést. A kérelmek beadásának határideje eredetileg január 15. lett volna, ezt azonban fél hónappal meghosszabbították. A határidő így a mai napon, január 31-én jár le.

Azt a kérelmet, melyen a postai bélyegzőn a feladás dátumaként január 31. szerepel, az Oktatási Hivatal még elbírálja, ám az ezt követően postára adott kérelmeket már nem fogadja. A szülő (vagy gyám) kérelmét az Oktatási Hivatal honlapján elérhetővé tett informatikai támogató rendszer segítségével kitöltött, majd kinyomtatott és aláírt vonalkódos adatlapon, papíralapon nyújthatja be.

A beadványnak tartalmaznia kell a kérelmező nyilatkozatát arra nézve, hogy ő maga jogosult a kérelem benyújtására. Abban az esetben, ha a sommás eljárás során elutasító döntés születik, a szülőnek lesz lehetősége indokot alátámasztó dokumentumok hiánypótlására, vagy teljes körű, szakértői eljárást kérni.

Kiemelt kép forrása: Pixabay

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.