- hirdetés -

Összesen 12 napirendi pontot tárgyalnak a képviselők az idei első testületi ülésen. Szó lesz többek között a 6. számú fogorvosi körzetről, egyházak önkormányzati támogatásáról és az idei évi költségvetésről is.

09:07

Eskütétellel kezdődik az idei első testületi ülés, Raffai János az 1-es számú választókerület képviselője hivatalosan is a grémium tagja lett.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy 14 képviselővel elkezdődhet az ülés, Papp Róbert (Közösen Orosháza Városáért Mozgalom) betegség miatt nincs jelen. A napirendekben változást jelentette be a polgármester. A 12., költségvetésről szóló napirend alpontjainak felcserélését kérte. 

Fetser János (MSZP) bejelentések és kérdések napirendi pontok felvételét kérte. Dávid Zoltán támogatta a javaslatot, ezzel együtt szavazták meg a napirendeket, és 14 igennel elfogadták a képviselők.

09:11

1) Az Egyházak önkormányzati támogatásával kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva olvasható

Orosháza Város Önkormányzata a Jézus Szíve Plébánia részére összesen bruttó 2.666.667 forint vissza nem térítendő támogatást nyújtott a 2019-es évre a régi Plébánia és a templom felújítására. A kedvezményezett a támogatási szerződésnek eleget téve a felhasználást követően a szerződésben megjelölt határidőn belül pénzügyi elszámolást nyújtott be, mely alapján megállapítható, hogy a fenti támogatási összeget a támogatási szerződésben foglaltaknak megfelelően használta fel.

Az Orosházi Evangélikus Egyházközség szintén bruttó 2.666.667 forint vissza nem térítendő támogatást kapott a 2019-es évre, 2019. december 31. napjáig történő felhasználással és elszámolással. 

Az Egyházközség képviseletében Ördög Endre igazgató lelkész úr kérelemmel fordult az Önkormányzathoz, melyben előadta, hogy a tervezett épület felújításokat nem tudták határidőben elvégeztetni, így kéri, hogy az elszámolás határidejét 2020. április 30. napjára módosítani. Az  Evangélikus Egyházközséggel kötött kegyeleti közszolgáltatási szerződés alapján a 2019-es évre bruttó 6.060.000 forintot biztosított a város köztemető fenntartására és üzemeltetésére. 

Az egyházközség előzetesen megjelölte azokat a munkálatokat, melyekre a fenti összeget fordítani kívánta, azonban az Alvégi temető sírásóház, gondnoki iroda kialakítását nem tudta határidőben megvalósítani. Mindezekre tekintettel Ördög Endre úr kérelemmel fordult az Önkormányzathoz melyben kérte, hogy az elszámolási határidejét 2020. április 30. napjára módosítsák.

Az Orosházi Református Egyházközség képviseletében Szalkay Róbert református lelkipásztor és Pergely Olga gondnok kérelemmel fordultak az önkormányzathoz. A kérelmükben előadták, hogy az egyházközség részére biztosított 2.666.667 forint összegű támogatást a határozattól eltérően más feladatok elvégzésére kívánják fordítani. 

A tavalyi évben végzendő, előzetesen megjelölt feladatok teljesítése időközben előre nem látható okokból teljesíthetetlenné váltak, illetve a feltárt hiányosságok miatt más feladatok azonnali elvégzése vált szükségessé. Mindezek alapján kéri az egyházközség, hogy a feladat átcsoportosítást és a módosítási kérelmet  támogassa a testület.

Négy határozati javaslatról szavaztak, kérdés nélkül.

1-es határozat: 13 igen 1 tartózkodás, elfogadták.
2-es határozat: 13 igen 1 tartózkodás, elfogadták.
3-as határozat: 13 igen 1 tartózkodás, elfogadták.
4-es határozat: 12 igen 2 tartózkodás, elfogadták.

09:15

2) A 6. számú fogorvosi körzettel kapcsolatos döntések meghozatala. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A Képviselő-testület 2019. júniusi ülésén döntött arról, hogy az orosházi 6. számú fogorvosi körzetet, melyet korábban Dr. Herczegfalvi László látott el, 2019. július 1-jétől betöltetlen fogorvosi körzetté nyilvánítja, amelyben a területi ellátási kötelezettséget helyettesítéssel kívánja biztosítani. A döntésnek megfelelően az önkormányzat megbízási szerződést kötött 2019. július 01. napjával, 6 hónap időtartamra, 2019. december 31. napjáig a JÓNÁS-DENT Bt.-vel, Dr. Jónás Krisztina fogorvos személyes ellátási kötelezettségével az orosházi 6. számú fogorvosi körzetben történő feladat-ellátás helyettesítésére, melyet 2020. március 31-ig meghosszabbított a pályáztatási, illetve az engedélyezési eljárások lefolytatásának idejére.

Dr. Herczegfalvi László praxisjogának elidegenítésére az önálló orvosi tevékenységről szóló törvény végrehajtásáról szóló kormányrendelet értelmében a feladatellátási szerződés megszűnését követő 6 hónap alatt van lehetőség, azaz 2019. december 31. napjáig.

A megjelölt jogvesztő határidőig az elidegenítés nem történt meg, így 2020. január 1-jétől napjától a fogorvosi körzet tartósan betöltetlen körzetté vált.

Az önkormányzat a fogorvosi körzet tartósan betöltetlenné válásának időpontjától jogosulttá vált a feladat ellátás érdekében pályázati eljárás lefolytatására.

A feladatellátás vonatkozásában a pályázati kiírás célja, annak eredményessége esetén-, a megfelelő kompetenciákkal rendelkező fogszakorvos kiválasztása és szerződéskötés a képviselő-testület döntése alapján.

A beérkező pályázatok elbírálásáról az Állami Egészségügyi Ellátó Központ jogszabályban előírt- a praxis pályázó általi betölthetőségére vonatkozó, véleményének kikérését követően a képviselő-testület soron következő ülésén dönt, majd az önkormányzat képviseletében a polgármester feladatellátási szerződést köt a szükséges feltételekkel rendelkező fogszakorvossal, a körzet területi ellátási kötelezettséggel történő működtetésére.

Kérdés, észrevétel ezúttal sem volt. Két határozati javaslatról döntenek.

1-es határozat: 14 igen, elfogadták.
2-es határozat: 14 igen, elfogadták.

3) Döntés a Humán Szolgáltató Központ tájékoztatója elfogadásáról, a szociális étkeztetés, népkonyhai szolgáltatás biztosítására kötött ellátási szerződés teljesítéséről, továbbá döntés az ellátási szerződés ismételt megkötéséről. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

A képviselő-testület 2018-ban döntött arról, hogy ellátási szerződést köt a Humán Szolgáltató Központtal, mint fenntartóval határozott időre, hogy üzemeltesse a Dél-békési Étkeztetési Centrumot, mint szociális népkonyha szolgáltatást. A felek megállapodtak arról, hogy az ellátási szerződés 2018. november 1. napjától 2019. július 31. napjáig terjedő időre jön létre, azzal, hogy a szolgáltató az önkormányzat részére 2019. május 31-ig írásbeli tájékoztatást ad. A beszámolót 2019 májusában elfogadta a testület, a szerződést 2019. december 31-ig meghosszabbította és a beszámoló elkészítésének határidejét 2020. január 31. napjában jelölte meg.

A Humán Szolgáltató Központ Dél-békési Étkezési Centrum írásban tájékoztatta az önkormányzatot, hogy szolgáltatói nyilvántartásba vételének bejegyzése határozatlan időre változott, továbbá kérelmet terjesztett elő az ellátási szerződés ismételt megkötésére, ugyanakkor csatolta a 2019. május 1. – 2019. december 31 időszakra irányuló szolgáltatási tevékenységéről szóló beszámolóját.

A tájékoztató alapján megállapítható, hogy az ellátási szerződésben foglaltaknak a Humán Szolgáltató Központ eleget tett.

Sebők Éva (Közösen Orosháza Városáért Mozgalom) kért szót, majd elmondta, hogy augusztusban, szeptemberben és októberben az adagszámok növekvő tendenciát mutattak, ezután visszaesés látható. Mi ennek az oka? – kérdezett rá a képviselő.

Bodorló Borbála, a Humán Szolgáltató Központ vezetője válaszolt. Elmondta, hogy az adagszám havi bontásban szerepelt a statisztikákban, de az előterjesztés szöveges részében heti bontás látható. Folyamatos a csökkenés, ami a jogszabályi változásnak és egy másik szolgáltatásnak is köszönhető. A csökkenés mértéke nem kiemelkedő. A jogszabályi változások okozhatják a változást. Egy nyilvántartási rendszert vezettek be, az anonimitás eltűnt.

Fetser János (MSZP) arról beszélt, hogy nagy a szegénység a városban, hiszen 300-350-en veszik igénybe a népkonyhát. Megkérdezte: naponta hány adagot főznek és hol, mennyi szakácsuk van, valamint meglátogathatják-e a képviselők a konyhát? Dávid Zoltán polgármester szintén kérdést intézett Bodorló Borbálához, hogy mi a sorsa a megmaradt ételnek?

Bodorló Borbála válaszolt, hogy a főzőkonyha az Október 6. utca 15. szám alatt van. Az ételek mennyisége az igényekhez igazodnak, nagyon pontosan tervezhető. Ritkán marad étel, ha igen, akkor azt a főzőkonyha viszi el. Ez egy külön szervezet – teszi hozzá, ezért nem tud válaszolni Fetser János kérdéseire, hiszen csak az étel megvásárlására szerződtek.

Szabó Ervin (Közösen Orosháza Városáért Mozgalom) társának bizottsági ülésen tett javaslatára világított rá, miszerint jó lenne ha sűrűbben számolna be tevékenységéről a népkonyha. Azt javasolta, hogy ennek mértéke legalább hat hónap legyen. Azt kérdezte, hogy a rászoruló akadályoztatottak, hogyan juthatnak a szolgáltatáshoz?

(Fotó: Palcsek István)

Bodorló Borbála szerint semmi akadálya, hogy sűrűbben adjanak adatokat a szolgáltatásokról. A képviselő kérdéseire nem tudott megnyugtató választ adni. Az étel szállításához jogszabályi változtatásra lenne szükség a népkonyhai szolgáltatásban. Ezt a szociális étkeztetéssel próbálják orvosolni, ott eljut a rászorulókhoz a meleg étel.

Szokolai-Olasz Mónika (Fidesz) elmondta, hogy az Egységes Szociális Központ is részt vesz a szociális étkeztetésben. A rászorulóknak akár ingyen, vagy egy minimális összegért kiszállítják az ételt.

Fetser János (MSZP) kiegészítő javaslatot tett 2020. augusztus 31-ig készítsenek egy új határozati javaslatot és a most működtető cég, a Humán Szolgáltató Központ Dél-békési Étkezési Centrum helyett helyi céggel kössenek szerződést. Újból megkérdezte, hogy kik a szakácsok és miért nem lehet elmenni megtekinteni a főzőkonyhát?

Bodorló Borbála elmondta, a főzőkonyha nem hozzájuk tartozik, a Kft. vezetésénél kell érdeklődni ezekkel a kérdésekkel kapcsolatban.

Szokolai-Olasz Mónika kért újra szót, majd elmondta, hogy a cég jól működik. Változatos, minőségi ételeket készítenek, ezt a szolgáltatást igénybe vevők visszajelzéseire alapozta.

Fetser János módosító javaslatát nem fogadták el a képviselők.

Ezután Szabó Ervin kiegészítésével együtt szavaztak az 1-es számú határozati javaslatról: 12 igen 1 nem és 1 tartózkodással elfogadták.

A 2-es határozati javaslatot 9 igen 4 nem 1 tartózkodással fogadták el.

4) Döntés az Alföldvíz Zrt. alaptőke emelése tárgyában. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Az Alföldvíz Zrt. 2019. december 16-án közgyűlést tartott. A közgyűlés napirendi pontjai között tárgyalta a Zrt. 2020. évben várható pénzügyi-gazdasági helyzetét.

Az előterjesztés részeként a vezérigazgató kifejtette, hogy a Zrt-nél jelentős költségnövekedések várhatók, mely okán döntés született a cég alaptőke emeléséről. Az alaptőke emelést az Alföldvíz Zrt. a 2019. december 17-i döntés értelmében új részvények forgalomba hozatalával kívánja megvalósítani. A forgalomba kerülő, általános jogokat megtestesítő törzsrészvényeket egyenként 14.000 forint értékben lehet megvásárolni.

A közgyűlés határozata értelmében Nagy László vezérigazgató levélben kereste meg az önkormányzatot, melyben kérte annak a lehetőségnek a megvizsgálását, hogy részvényesként módjában áll-e az alaptőke emeléshez részvényjegyzés után hozzájárulni.

Orosháza 156.856.000 forint összegű részvénnyel rendelkezik a Zrt-ben, amely az alaptőke 4,1118463 százaléka. A képviselő-testülete dönt arról, hogy az idei évben részvényjegyzés útján történő alaptőke emeléshez nem áll módjában hozzájárulni.

Fetser János (MSZP) kért szót, majd kérdezte, hogy az orosházi önkormányzatot valaki képviseli-e az Alföldvíz Zrt.-ben? A cég államosítása óta kiszorítják az önkormányzatokat, attól tart, hogy egy befektető megvásárolja – tette hozzá.

Dávid Zoltán polgármester szerint egyértelműen és részletesen leírták a folyamatot. Nem kell támogatni az alaptőke emelést, hiszen valószínűleg a végső megoldást az állam adhatja majd. 

(Fotó: Palcsek István)

Szabó Ervin (KOV) szerint nem található meg mi az indok az alaptőke emelésnek. Ezt kérdezte meg a polgármestertől. Mi az önkormányzatok álláspontja, az elutasítás után mi a garancia, hogy nem a lakosságon szerzi be a plusz forrásokat az Alföldvíz Zrt.?

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy a többi városvezető sem az alaptőke emelésben látja a megoldást, több településen forrás sincs erre. A lakosság emiatt nem fog díjemelést tapasztalni.

Sebők Éva (KOV) arra kérdezett rá, hogy előfordulhat-e “Tiborcz vagy Mészáros-féle üzlet”? Ha mégis megtörténik a lakosságot érintő díjemelés, akkor lesz-e személyi felelősségre vonás?

(Fotó: Palcsek István)

A polgármester elmondta, hogy nem tud fikciókra válaszolni.

Fetser János (MSZP)  kért szót. A határozati javaslattal egyetért, de nehezményezi, hogy nem kapott minden kérdésre választ. Hozzátette, az önkormányzatokat folyamatosan szorítja ki az állam, mellyel nem ért egyet. Felhívta Dávid Zoltán figyelmét, arra, ha nem tud válaszolni a kérdésekre, akkor kérje meg munkatársait, hogy jegyzeteljenek. 

Molnár Béla alpolgármester elmondta, hogy az önkormányzatok felé nem jöhet bevétel. Úgy véli, az Alföldvíz Zrt. a karbantartási munkákat is elvégzi. Hozzátette, hogy az állam szabályozza a vízdíjakat egy egységes vízdíj megteremtése érdekében. Ezért igyekszik Magyarország a vízszolgáltatók munkájában részt venni, ezzel együtt vállalja a rá háruló kötelezettségeket is. Elmondta, veszteséget a fogyasztókra hárítani nem lehet, ez fikció.  A tulajdonosoknak kell eldönteni, hogy mit is kezdenek a vállalattal – mondta. 

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy hétfőn lesz igazgatósági ülés. Van információja a városnak a többi tulajdonos önkormányzattól is. Határozati javaslataikat hasonlóan fogalmazták meg, mint itt Orosházán.

A hosszabb vita után szavaztak, 10 igen 4 tartózkodással elfogadták a napirendi pontot.

5) Döntés kiemelt fejlesztési területté nyilvánításról beruházás megvalósítása érdekében, Szabályozási Terv módosítása. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Megkeresés érkezett az önkormányzatához a budapesti székhelyű SPECIÁLTERV Építőmérnöki Korlátolt Felelősségű Társaság ügyvezetőjétől, Dávid Gábortól, miszerint a Magyar Közút Nonprofit Zrt. megbízásából cégük készíti a meglévő 4406 számú út felújításának tervét, valamint a 45. sz. főút Orosháza közötti szakaszon párhuzamos kerékpárút építésének egyesített kiviteli tervét. A projekt célja, hogy az útpálya főúti paramétereknek megfelelően újuljon meg, valamint a 45. számú főút – Orosháza közötti szakaszon folytonos kerékpárút épüljön ki. A kerékpárút építés lehetőséget teremt arra, hogy a közúttól védetten új nyomvonalon biztonságos kerékpáros kapcsolat jöjjön létre az érintett települések között. Az út felújításával egyidejűleg mezőgazdasági földutakat is kiépítenek, hogy az országos közúthálózathoz biztonságos kapcsolat megteremtődjön. A tervezett beruházás magán területeket érint, így a szabályozási terv módosítása szükséges. Ez alapján történhet meg a szükséges kisajátítás. A beruházás kapcsán elindult az előzetes környezetvédelmi engedélyezési eljárás, ennek lezárása után kezdődik meg az útépítés engedélyezési eljárása. 

Tekintettel az ügyek kiemelt fontosságára, a SPECIÁLTERV Építőmérnöki Korlátolt Felelősségű Társaság képviselője írásban nyilatkozott, hogy a Szabályozási Terv módosításának költségeit, valamint az ahhoz szükséges és kapcsolódó kiadások viselését vállalják.

Kérdés, észrevétel ezúttal nem volt. Szavaztak: 12 igennel és 2 tartózkodással elfogadták a képviselők a napirendet.

6) Az Orosháza 5092 hrsz-ú ingatlanból 66 m2 nagyságú terület telekhatár-rendezéssel történő értékesítése. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Sebők Éva (KOV) kért szót. Arra tett javaslatot, hogy az értékesítésből befolyó 100 ezer forintot az ingatlanvagyon kezelésére fordítsák.

Dávid Zoltán polgármester elmondta, hogy erről nem szükséges szavazni, hiszen a költségvetésben így van feltüntetve.

Antal László: igen, Bodóczi András: igen, Bojtor István: igen, Fejes Róbertné: igen, Fetser János: igen, Kovács Péter: igen, Lövei Ferenc: igen, Németh Béla: igen, Raffai János: igen, Sebők Éva: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Szokolai-Olasz Mónika: igen Tóth-Kása Sándor: igen

7) Beszámoló a társulások tevékenységéről, pénzügyi helyzetéről, a társulási célok megvalósulásáról. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

Három, Orosházát érintő társulás beszámolóját vitatják meg a képviselők. A Dél-Kelet Alföld Regionális Hulladékgazdálkodási Rendszer (DAREH), az Orosháza és Térsége Ivóvízminőség-javító Önkormányzati Társulás, a Kistérségi Többcélú Társulás beszámolóiról szavaznak.

(Fotó: Palcsek István)

Helyreigazítás:

Sebők Éva (KOV) felhívta a testület figyelmét, hogy a DAREH-et érintő bizottságban helyet foglaló egyik tag költségvetési csalásért elítélt személy.

1-es számú határozati javaslat: 10 igen 3 nem 1 tartózkodás, elfogadták.
2-es számú határozati javaslat: 11 igen 1 nem 2 tartózkodás, elfogadták.
3-as számú határozati javaslat: 10 igen 3 nem 1 tartózkodás, elfogadták.

10:14

8) Az Orosházi Kistérség Többcélú Társulás Társulási Megállapodásának módosítása. Az előterjesztés itt érhető el.

Sebők Éva (KOV) szerint jelentős igény lenne, hogy a gyógyszertári ügyelet szervezése is megtörténjen. Van-e rá lehetőség, hogy ez is bekerüljön a társulás feladatai közé? – kérdezte.

Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, hogy ehhez olyan törvényben meghatározott feltételeket kell biztosítani, amire egyelőre nincs lehetősége a társulásnak. Keresik a megoldásokat, tervben van a bővítés.

A határozati javaslatot 10 igen 4 tartózkodás mellett elfogadták.

9) Döntés az Önkormányzat részvételéről a 2020. évi járási startmunka közfoglalkoztatási programokban. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Az önkormányzat idén is indít járási közfoglalkoztatási Start Munkaprogramokat. Három területen: szociális programban, mezőgazdasági programban és hajléktalan programban. Ezekhez az önkormányzat saját hozzájárulásként 11 798 592 forintot tervez. A három programban összesen 71 főt tudnak foglalkoztatni.

Fetser János (MSZP) szerint a szociális programban résztvevők száma kevés. Alapvetően egyetért a programokkal, de az önkormányzat saját hozzájárulásának összegét magasnak tartja. A mezőgazdasági programot nem indítaná el, ezt módosító javaslatként is megfogalmazta.

(Fotó: Palcsek István)

Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, pár évvel ezelőtt 500 főről indult a közfoglalkoztatási program, de a létszám évről évre csökken. Azoknak az embereknek, akik nem tudnak elhelyezkedni a munkaerőpiacon ez segítséget jelent. A mezőgazdasági programnak kifutási ideje van, még egy évig ezt vállalnia kell az önkormányzatnak.

Fetser János (MSZP) az alpolgármester válasza alapján visszavonta a módosító javaslatát.

Szavaztak, 10 igen 4 tartózkodás mellet elfogadták a napirendet.

10) Nemzetiségekkel kötött együttműködési megállapodások felülvizsgálata. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Orosházán a roma, román és a német nemzetiség alakíthatta meg települési szintű önkormányzatát. A város velük való együttműködési megállapodását vizsgálta felül. Változás, hogy ezentúl az együttműködést a helyi közigazgatási szerződésben kell rögzíteni.

Mind a három határozati javaslatot 14 igennel elfogadták a képviselők.

11) Beszámoló a lejárt határidejű határozatok végrehajtásáról. Az előterjesztés ide kattintva olvasható.

Fetser János (MSZP) javasolta, hogy bontsanak szerződést a Projektfelügyelet Ktf.-vel, akinek a vezetője még egyszer sem jelent meg a testület előtt. Megkérdezte, hogy mi a helyzet a munkásszállóval. Az üzemeltetési szerződést megkötötték, de embereket nem lát ott – mondta.

(Fotó: Palcsek István)

Bojtor István alpolgármester válaszában elmondta, a használatbavételi engedélyt még nem kapták meg, ezért nem költöztek még be. Az Orosházi Városüzemeltetési és Szolgáltató Zrt. a működéshez szükséges öt főt felvette. Február elejére minden feltétel teljesül, ahhoz hogy működjön a szálló – mondta az alpolgármester.

Szavaztak: 9 igen 5 tartózkodással elfogadták a javaslatot.

10:40

Dávid Zoltán szünetet rendelt el.

11:10

A szünet véget ért, folytatódik az ülés.

12) /II. A 2020. évi költségvetéshez kapcsolódó döntés. Az előterjesztés ide kattintva érhető el.

12) /I. Orosháza Város Önkormányzat 2020. évi költségvetéséről szóló rendelet. Az előterjesztés ide, a kiegészítés pedig ide kattintva érhető el.

Fetser János (MSZP) költségvetésről elmondta, hogy irgalmatlan nagy pénzekről van szó, de mégsincs benne a rövid és hosszútávú kitörési lehetőség. Az elmúlt öt évet totális bukásnak tartja, mint mondta visszafejlődik a város a környező településekhez képest. Megkérdezte, hogy az Orosházi Kórháznak adott húsz millió forint ellenőrizhető-e. Miért a Petőfi Művelődési Központ szervezi a Hagyományok Ízek Versenyét? A kóbor ebek befogására fordított forrást, mint fogalmazott “k*rva nagy” összegnek tartja. A költségvetési szemlélet nem biztosítja a város működési lehetőségét – mondta, több módosító javaslatot is tett. 

Fejes Róbertné alpolgármester elmondta, hogy a PMK 250 milliós támogatásában benne van a média, a nagyrendezvények és a városmarketing pénze is. Ez magyarázza a hatalmas ugrást a PMK támogatásában. A Hagyományok Ízek Versenyének szervezésében a művelődési központ külsős cégként vesz részt.

Bojtor István alpolgármester elmondta, hogy az Orosházi Kórháznak szánt összeg egy része ösztöndíj jellegű. Arra kérték dr. Duray Gergő főigazgatót, hogy részletes beszámolót készítsen a támogatás felhasználásáról.

Sebők Éva (KOV) megköszönte a hivatal munkatársainak a költségvetés összeállításában végzett munkájukat. Kritikát fogalmazott meg azzal, hogy csak hat napot kaptak a költségvetés áttekintésére, melyet nehezített, hogy nem kereshető formában kapták meg az anyagot. Azt kérte, később kereshető formában álljanak rendelkezésre a testületi ülés dokumentumai. Arra kérte Bojtor Istvánt, hogy a Justh Zsigmond Városi Könyvtárban négy és fél millióval növeljék a rendelkezésre álló keretet.

Dr. Szabó Ervin (KOV) arról beszélt, hogy a költségvetés az ellenzéki képviselők nélkül született meg. Évről évre papír alapon kapják meg a költségvetést, ami nehézkessé teszi az áttekintését. Nehezményezte, hogy a testület egyharmadát alkotó frakció csak egy bizottsági hellyel rendelkezik. Szabó kifejtette, hogy nem igazán változnak a sorok, néhány szám módosul évről-évre, majd hangsúlyozta ez a Fidesz-frakció költségvetése, nem az ellenzéké. Megkérdezte, hogy mi az oka annak, hogy csökkent a bevételi oldal? Javasolta, hogy biztosítsanak egy összeget a képviselőknek, amelyet a saját egyéni elbírálás alapján a körzetükre költhetnek.

Molnár Béla alpolgármester elmondta, az ismétlődő sorok azt jelentik, hogy vannak feladatok, melyeket el kell végezni. Hozzátette, olyan ember szociális érzékenységről ne beszéljen, akinek a beceneve a szakmában “Putricelli”. Az alpolgármester elmondta, hogy az ellenzéki képviselőnek volt egy ügye, aminek kapcsán házkutatás volt nála. Molnár szerint Szabó hazudik, a viselkedése is hazugság. 

Németh Béla (Fidesz) elmondta, hogy számára ez a harmincadik költségvetési tárgyalás, melyen részt vesz. Megjegyezte, olyan még nem volt, hogy mindenki számára megfelelt a költségvetés. 

Dávid Zoltán polgármester szünetet rendelt el, mert Szabó Ervin felvételeket készített, és emiatt Molnár Bélával vitázott Németh Béla felszólalása közben. 

Németh Béla (Fidesz) folytatta a felszólalását a szünet után. Elmondta, hogy a többség felelőssége a város üzemeltetése. Komoly munka előzi meg a költségvetést, túl sok mozgástér nincsen. A vezető frakció között is rengeteg kompromisszumot kötöttek a város működtetése érdekében. 

(Fotó: Palcsek István)

Sebők Éva (KOV) elmondta, hogy a költségvetés tárgyalásáig konstruktív vita volt. A most elindult események az eddigi munkára is hatással vannak és elhomályosítják azt. Véleménye szerint csak a vita fog megjelenni a városi médiában.

Lövei Ferenc (Fidesz) a napirendi ponttal kapcsolatban kérdezett. A városházára szánt felújításra szánt költségei magasabb összeget tesznek ki. Már korábban is jelezte, hogy az akadálymentesítést el kell végezni. Arról érdeklődött, hogy az új beruházás tartalmazza-e az akadálymentesítést.

Dávid Zoltán polgármester írásban ígért választ a fideszes képviselőnek.

Molnár Béla alpolgármester Sebők Évának igazat adott. Megjegyezte, hogy az ülésről folyamatosan tudósít a helyi média. Az alpolgármester szerint Szabó Ervin korábbi ügyei miatt nem méltó a képviselőségre.

(Fotó: Palcsek István)

Sebők Éva (KOV) elmondta, hogy személyesen kér bocsánatot, ha a későbbi cikkekben nem a vita, hanem a könyvtár, vagy a költségvetési csalás miatt eljárás alatt állt megyei közgyűlést tagja, egy Békés megyei fideszes polgármester is szerepel majd a tudósításban.

Dr. Horváthné Barta Edit jegyző egy-két hónap türelmet kért Sebők Évától, a kereshető formátum ügyében. Keresik a megoldást, amellyel a képviselők számára biztosítják az előterjesztéseket ilyen formában.

Bodóczi András (KOV) arra kérte a vezetőket, hogy a költségvetés feldolgozására több időt kapjanak. A képviselő szerint elősegítené a felelősségteljes döntés meghozatalát.

Dávid Zoltán polgármester azt mondta, hogy a hivatal dolgozóinak sincs sok idejük az adatok feldolgozására. Dolgozni kell – mutatott rá a polgármester.

Bodóczi András (KOV) újból szót kért, majd megkérdezte, hogy miért nem két lépcsőben döntenek a költségvetésről.

Név szerinti szavazást kért Fetser János módosító javaslatairól. 

Először a költségvetés 23-as paragrafus törléséről 

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Raffai János: igen, Sebők Éva: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Szokolai-Olasz Mónika: nem Tóth-Kása Sándor: nem

5 igen, 9 nem mellett nem fogadták el.

Ezután az ehhez szükséges SZMSZ módosításról szavaztak:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Raffai János: igen, Sebők Éva: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Szokolai-Olasz Mónika: nem Tóth-Kása Sándor: nem

5 igen és 9 nem mellett nem fogadták el.

A Városháza felújítására szánt 225 milliót fedett uszoda első ütemére fordításáról szóló módosító javaslat:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Raffai János: igen, Sebők Éva: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Szokolai-Olasz Mónika: nem Tóth-Kása Sándor: igen

5 igen és 9 nem mellett nem fogadták el.

Ezután Szabó Ervin (KOV) módosító javaslatairól kérte a név szerinti szavazást. A költségvetés 26. paragrafusának összegszerűségét emeljék fel 50 ezer forintra:

Antal László: nem, Bodóczi András: igen, Bojtor István: nem, Dávid Zoltán: nem, Fejes Róbertné: nem, Fetser János: igen, Kovács Péter: nem, Lövei Ferenc: nem, Németh Béla: nem, Raffai János: igen, Sebők Éva: igen, Dr. Szabó Ervin: igen, Szokolai-Olasz Mónika: nem Tóth-Kása Sándor: nem

5 igen és 9 nem mellett nem fogadták el.

13) Bejelentések

Fetser János (MSZP) arról beszélt, hogy az Orosházi FKSE NB I-es férfi kézilabdacsapat is érintett a bundaügyben. A szocialista politikus elmondta, hogy hatalmas összegeket – városi és állami pénzt – költ el az egyesület. Javasolta, hogy zárt ülésen vizsgálják ki az ügyet. Hangsúlyozta, ennek következménye kell, hogy legyen. Megkérdezte, hogy korábban ki nyilatkozta azt a testület felé, hogy a klub nem érintett?

Molnár Béla alpolgármester azt kérdezte, hogy ez mikori történet, hiszen az akkori felügyelő bizottságot kellene vizsgálni. 

Bodóczi András (KOV) szerint is felelős a város az adófizetők pénzéért. Egy olyan egyesület vezetőjéről van szól, aki több mint 400 gyermek sportolásáért felelős. A képviselő úgy véli, hogy számon kell kérni, hogy mire fordítja a klub az adófizetők pénzét.

Bojtor István alpolgármester támogatja, hogy zárt ülésen megvitassák ezt az ügyet. Rámutatott arra, hogy a klub elszámolt minden év végén a felhasznált támogatással, ami feltétele annak, hogy ebben az évben is megkapja a támogatást. Arról is beszélt, hogy az sem megoldás, hogy egyetlen ember miatt egy egész klubot büntessenek, hiszen több száz gyermek sportol náluk. Ez nem a város terhe – fogalmazott az alpolgármester.

Raffai János (KOV) válaszolt, és elmondta, hogy az ügy a város terhe lesz. A város megítélése szempontjából is fontos, hogy tiszta vizet öntsenek a pohárba. Felelőssége a városnak, hogy tisztán lássanak, nem tesz jót az ügy az egyesület gazdálkodásának.

A képviselők egyhangúlag megszavazták, hogy az egyesület részéről egy beszámolót kérnek az üggyel kapcsolatban.

Kérdések

Sebők Éva (KOV) azt kérdezte a VÜRT tervez-e változtatni a sikosság mentesítési módszerein. A mai napon panasz érkezett felé az SZTK környékéről, és a Szőlőkből.

Benkő Ferenc vezérigazgató elmondta, hogy folyamatosan ellenőrizték a reggeli órákban az utak állapotát. Reggel 6 óra 30 perckor volt az első lefagyás, ezért a szükséges lépéseket megtették és az utak sózását megkezdték.

Molnár Béla alpolgármester egy, Szabó Ervin ügyével kapcsolatos dokumentumról kérdezte a képviselőket, hogy annak tartalmából felolvasson-e. Ezt nem kérték. Megkérdezte,hogy volt-e gyanúsított a csicskáztatási ügyben, illetve volt-e nála házkutatás?

Szabó Ervin (KOV) válaszában elmondta, hogy megteszi a feljelentést, ahol az alpolgármester majd igazolhatja az igazát. Jelezte azt is, hogy megtette a feljelentést Simonka György országgyűlési képviselővel, és Fetser Jánossal szemben is. Az ellenzéki képviselő elmondta, hogy nincs köze semmilyen csicskáztatási ügyhöz, nem volt gyanúsított.

Bodóczi András (KOV) szerint ez a vita parttalan és nem érdekli az embereket.

A testületi ülés zárt ülés keretében folytatódik tovább.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.