- hirdetés -

„Bármi, amit megálmodunk, megalkotható, és bárki, aki mást állít, bolond.” Ez az idézet szerepelt a falon, mikor Kolarovszki Nóra személyi edzőhöz érkeztem rovatunk folytatásához. Egyszerű volt a következő témát megtalálni: Mi adhat erőt a kitartáshoz? Hogyan maradhatunk elszántak?

– Nekem otthon a tükrömön mindig van motivációs idézet. Azért tettem ki a fürdőszobámban, mert ha azt meglátom reggel, akkor máris jobban indul a napom – meséli Nóri. – Mindenki saját magának választja ki, hogy mi az, ami neki a belső motivációt meghozza. Úgy gondolom, ezek mindenképp segítenek. Nem csak a rendszeres mozgásban vagy a diétázásban, hanem az élet bármely területén.

A személyi edző hangsúlyozta, a motiváció fenntartásában fontos, hogy viszonylag rövid és konkrét célokat tűzzünk ki magunk elé. Mert akkor lesz sikerélményünk, ha egy-két hét alatt ezeket a terveket teljesíteni tudjuk. Sokan ott rontják el, hogy vagy ködösen fogalmaznak, vagy hirtelen nagyot álmodnak, és ha mondjuk egy hónap után még nem fogytak bele a kinézett nadrágba, akkor feladják.

– Jó motiváció lehet az egy számmal kisebb ruha, vagy erőt adhat egy közelgő esemény, például egy esküvő vagy egy bál, amin szeretnénk a legjobb formánkat hozni.

Kolarovszki Nóra (Fotó: Rosta Tibor)

– Nagyon nagy erőt adhat ezeken túl egy edzőtárs. Sokan nem szeretnek egyedül mozogni, de ha már van valaki, aki hívja, keresi őket, hogy menjenek együtt, akkor könnyebb lesz elindulnia. „Ha ő megy, akkor megyek én is” elven.

Nóri azt tapasztalja, hogy a legtöbbeknél a személyi edző segít a kitartásban. Az, hogy van valaki, aki ott áll mellette, és azt mondja neki, személy szerint neki, hogy „nem állsz meg”, „képes vagy rá”, „igenis, meg tudod csinálni!” Ezek hatalmas lendületet tudnak adni. Persze fontos, hogy olyan edzőt válasszunk, akivel ki tud alakulni az összhang. Mindenkit máshogyan lehet motiválni. Valaki azt szereti, ha nagyon hajtják, van, aki azt, ha simogatják egy kicsit a lelkét.

Régi, jól bevált trükk a hűtőre rakott fénykép! Ez is segíthet abban, hogy ne adjuk fel céljainkat. Ha vizuálisan megjelenik előttünk, mi az, amin változtatni szeretnénk, könnyebb lesz megőrizni a kitartásunkat.

Ha gondolod, válassz az alábbi idézetek közül, és ragassz egyet a tükörre vagy a hűtőre!

„Ha valamivel nem vagy elégedett, változtasd meg! Ha nem tudod, változtass a hozzáállásodon! De sohase panaszkodj!” – Maya Angelou

„Amíg a saját utadban állsz, olyan, mintha minden ellened dolgozna.” – Ralph Waldo Emerson

„Az egészséges életmóddal nem veszítesz semmit, csak gyengeséget, letargiát és zsírt.” – Jill Johnson

Kiemelt kép: szepitokmagazin.hu

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.