- hirdetés -

A junior korosztály számára a kaposvári birkózó klub szervezésében rendeztek válogató versenyt vasárnap a Somogy megyei Somogyjádon.

Az év első junior válogatóján, az Orosházi Spartacus öt versenyzője lépett az új sportcsarnok szőnyegére. Mint Szél Attila klubelnök elmondta, a két válogató versenyből és a magyar bajnokságból legalább kettőt nyernie kell annak, aki a válogatott tagságra pályázik. Az új rendszerben ráadásul a két fogásnem és a nők versenyét egyszerre rendezik, így a fiúknak el kell dönteniük, hogy a kötött, vagy a szabadfogást választják-e. Így elkerülhető, hogy a versenyekre üres súlycsoport maradjon.

A kadetkorú Jochim Márk (pirosban) a harmadik helyig jutott (Fotó: OSBK)

Két kadet korú birkózót, Jochim Márkot és Zónai Zsoltot indította az orosházi klub, a három junior, Rácz Richárd, Lakatos Angeló és Szél Anna mellett. Mind az öten hozták azt a szintet, azt az eredményt, melyet a vezetés előzetesen várhatott. A két „öreg harcos”, Rácz Ricsi és Szél Anna megnyerte a versenyt. Zónai kadetként a kötöttfogásúak 55 kilós versenyében csak klubtársától, Rácztól kapott ki és ezüstöt szerzett. Lakatos Angeló a szabadfogásúak közt 61 kilóban szerzett bronzérmet. Jól birkózott, de az első két helyezett még nagy falat volt számára. Az egyesület vezetése a következő versenyeken kötöttfogásban is kipróbálja Lakatost. A másik fiatal orosházi, Jochim Márk szintén a bronzéremig jutott.

Új súlycsoportban, a 62 kilóban versenyzett Szél Anna. A miértre a klubelnök, Szél Attila adott választ:

– A héten összeült a szövetség szakmai bizottsága és úgy döntött, hogy az Európa bajnokságon 57 kilóban Barka Emesét, 59 kilóban pedig Galambos Ramónát indítja. Az edzőivel úgy láttuk jónak, hogy számolva az izomtömeg növekedésével, hosszú távon ez lehet az ő súlycsoportja. 57-re nem akarunk visszafogyni, az 59 pedig nem olimpiai súlycsoport. Két nagyobb nemzetközi verseny vár rá. Ez az év az új súlycsoportba való bele erősödés éve lesz számára – mondta el a klubelnök édesapa.

Jó hír, hogy juniorjainkat hamarosan hazai szőnyegen is láthatjuk. A százéves orosházi birkózás jubileumi rendezvényei közt Orosházán lesz a Szabadfogású és Női Junior Országos Bajnokság. Az április 18-i versenyen Rácz Ricsit és Szél Annát is láthatjuk birkózni. A tervek szerint ekkor lesz az új birkózó csarnok alapkő letétele is.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.