- hirdetés -

Rendezvények sora, gyűjtések, kirándulások színesítették a Nagycsaládosok Egyesülete Orosháza (NEO) hétköznapjait az elmúlt évben. Mindezek mellett nyertes pályázatokról is beszámolt Benedek Szilvia elnök, aki szerint sikereikben nagy szerepe van az önkéntesek csapamunkájának.

A helyi nagycsaládos egyesület évtizedek óta aktív szerepet vállal a város életében. A kétszáz családot tömörítő szervezetnek az orosháziak mellett a környékbeli településekről is vannak tagjai. A belépés önkéntes, ahogyan a munkatársak is önkéntes alapon, a szabadidejükben szervezik a programokat.

Eseményekben 2019 is bővelkedett, hiszen csak kézműves foglalkozásból több mint harminc várta a gyerekeket, de ott voltak a városi rendezvényeken, és persze a saját ötleteiket is megvalósították.
– Minden ünnepkörre kitaláltunk valamit, igyekeztünk most is olyan összejöveteleket tartani, ahol a kisgyermekes családok, a kamaszokkal érkezők, sőt a szülők is megtalálták a nekik tetsző elfoglaltságot. Kiemelt programunk volt a Nagycsaládosok Országos Egyesületének őszi találkozója Szentendrén, ahová mintegy ötven főt vittünk el. A kicsi gyerekeket nevelőknek pedig háromnapos kirándulással kedveztünk, velük Patcára, a Katica Tanyára utaztunk – mondta el Benedek Szilvia.

Tavaly is együtt várták a karácsonyt az egyesület tagjai (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

Az elnök szerint a programjaik jól sikerültek, bár úgy érzi, az egyesületi tagcsaládok lehetnének aktívabbak is.
– Körülbelül 50-60 olyan családunk van, amelyik szinte minden rendezvényünkön részt vesz. Azt látom, hogy a többség nem szeret kimozdulni, pedig igyekszünk olyan időpontokat találni, amikor már véget ér a munkaidő, esetleg hétvége van. Érzek némi érdektelenséget, más részről viszont 19 új belépőnk volt tavaly, tehát van eredménye a tevékenységünknek, a jelenlétnek, amit produkálunk a városban – nyilatkozta.

A rendezvények és kirándulások mellett élelmiszerrel és az iskolakezdéshez szükséges felszerelésekkel is támogatták a tagjaikat.
– A Tesco élelmiszermentő programjában napi szinten partnerek voltunk és vagyunk, kenyeret, pékárut, zöldség-gyümölcsöt tudunk juttatni a családoknak, de előfordul a szárazáru és hústermék is. Emellett az országos egyesület és az Auchan közötti szerződés jóvoltából szeptember előtt tanszereket gyűjtöttünk, de alkalmanként más áruházláncok ilyen jellegű akcióiba is bekapcsolódunk – részletezte Benedek Szilvia.

A nőnapi rendezvény az egyik legsikeresebb eseményük volt (Fotó: Kecskeméti Krisztina)

A programokat a saját forrás mellett részben önkormányzati támogatásból, részben a Nemzeti Együttműködési Alap (NEA) pályázatán nyert pénzből finanszírozták. A NEA által kiírt lehetőségeket folyamatosan figyelik, de tavaly a Tesco „Ön választ, mi segítünk!” elnevezésű kiírásába is bekapcsolódtak, és harmadik helyen végeztek.
– Az így kapott százezer forintot közösségépítésre fordítjuk. A konyhában otthonosan mozgó tagjaink tartanak majd havonta egyszer sütő-főző napokat, ahol tovább adhatják a tudásukat. Jöhet bárki, aki szeretné megtanulni valamilyen étel elkészítését. Ezzel is a közösséget szeretnénk erősíteni és bevonni az idősebb családtagokat az egyesületi életbe – vetítette előre idei terveik egy részét Benedek Szilvia.

Ha a továbbiakban is értesülni szeretne a témában,
akkor lájkolja az OrosCafé Facebook-oldalát.